Er ulve farlige?

Er ulve så farlige, som man har fået indtryk af, eller er det blot endnu en myte?

En ulv er naturligvis farlig, men ikke mere end et hvilket som helst andet stort rovdyr med skarpe tænder.

En stor ulv kan veje op mod 50 kilo, og dens tænder er stærke nok til at splintre knogler. Men den angrebslyst og blodtørst, som ulven tilskrives, har intet med virkeligheden at gøre.

Der er fremsat flere teorier om, hvorfor ulven alligevel er blevet et af de mest forhadte dyr i historien. En af dem går på, at da ulven gerne spiser ådsler, har det engang været almindeligt at se ulve fortære de faldne efter store slag. Der har uden tvivl været hårdt sårede, men stadig levende mennesker imellem, og det har måske skabt grundlaget for det helt umotiverede had til ulve, som trives i bedste velgående i dag.

En anden teori foreslår, at ulvens dårlige rygte udspringer af den meget gamle tro på mennesker, der kan forvandle sig til dyr, for eksempel varulve.

Endelig er der naturligvis ulvens skræmmende udseende og uhyggelige lyde, der nok har kunnet nære nogle menneskers frygt.

Faktum er imidlertid, at de utallige historier om ulve, der uden den mindste provokation har angrebet mennesker, eller som i samlet flok har overfaldet hele landsbyer, ikke kan bekræftes. Antallet af autentiske historier om ulveangreb på mennesker er meget lavt.