Da Tjernobyl-kraftværkets reaktor 4 eksploderede en april-nat i 1986, udløste det op mod 400 gange så meget radioaktivt materiale som atombomben over Hiroshima.
Og selvom 36 år er gået siden den skæbnesvangre nat, ulmer de radioaktive partikler stadig i de grønne områder op til den nedsmeltede reaktor, som i mellemtiden har forvandlet sig til et af Europas største naturreservater for store ulveflokke, bjørne og sjældne fuglearter.
Og særligt ét af dyrene har tilpasset sig de nye vilkår på en helt særlig måde. Det viser en ny undersøgelse udgivet af spanske forskere, som har finkæmmet områdets dyreliv gennem flere år.
De mest radioaktive zoner på planeten
Undersøgelsen begyndte helt tilbage i 2016, hvor forskerne pludselig opdagede flere små såkaldte løvfrøer af arten Hyla orientalis i de forurenede områder med en usædvanlig sort farve.
Frøarten har ellers normalvis en kraftig lysegrøn rygfarve, selvom der også tidligere er registreret enkelte frøer med en mørkere farve.
Derfor lavede forskerne en analyse af hudfarven på mere end 200 forskellige hanfrøer fanget i 12 forskellige yngledamme over en periode på tre år.