Shutterstock
Hundemad hundefoder

Farlige bakterier koblet med særlig type hundemad

Vil du helst ikke være syg? Så tænk over, hvad hunden får i madskålen.

Det kan være fristende at give sin hund et foder, der er tættere på det, man finder i naturen. Men forskere har nu fundet ud at, at raw food medfører højere risiko for antibiotika-resistente bakterier sammenlignet med traditionel hundemad.

Det er en undersøgelse ved universitetet i Bristol, der har kastet lys over problematikken. I den todelte undersøgelse deltog i alt 600 voksne hunde og 223 hvalpe.
Ejerne indsamlede afføringsprøver fra hundene, som derefter blev undersøgt i forhold til livsstilsfaktorer, ejernes oplysninger om hundenes miljø og tilstedeværelsen af antibiotika-resistente e-coli-bakterier.

Undersøgelsen påviste, at de hunde, der fik uforarbejdet kød, havde flere antibiotika-resistente e-coli-bakterier i afføringen sammenlignet med hunde, der levede af en tradionel, tørret hundekost. Og disse bakterier kan sprede sig til deres ejere.

Årsag til mange sygdomme

“E-coli findes i tarmene hos alle dyr og mennesker. Men e-coli er samtidig årsag til mange sygdomme, også alvorlige,” fortæller Matthew Avison, professor i molekylær bakteriologi og medskribent på undersøgelsen.

Forskerne opfordrer hundeejere, der foretrækker raw food til deres hunde, til at være ekstra omhyggelige med hundens hygiejne og bortskaffelse af efterladenskaber.

“Dyr og mennesker deler bakterier. Hundeejere bør opretholde en god hygiejne - og ved ikke at give hunden raw food bidrager man til det,” påpeger Kristen Reyher, professor i veterinær epidemiologi ved Bristols dyrlægeskole.

Undersøgelsen viste også, at for hunde, der levede på landet, var problemet med bakterierne ekstra stort. For hunde i byer var e-coli-risikoen mere varieret.