Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fødder giver dyr superevner

De bærer ikke blot dyrenes kropsvægt – de er nøglen til overlevelse. Fødder er uundværlige under flugt, i jagten på føde og til at slås med.

Shutterstock

SUPERLIM – olie- og sukkerblanding giver fluefødder superkræfter.

Når fluen kravler på vægge, folder den to velcroagtige hæftepuder ned mod overfladen. De fine, løse hår frigiver en klæbrig olie- og sukkerblanding, så fluen kan kravle på hovedet. På ru flader bruger fluen også sine kløer til at gribe sig fast med.

Power and Syred/SPL

KLISTERKONGE – gekkoen holder fødderne rene for hvert skridt.

Gekkoens fødder kan klistre sig til de fleste overflader. Undersiden består af omtrent én milliard fine mikrofibre med polymerer, altså små hår. For hvert skridt frasorterer gekkoen skidt og snavs, så fødderne holdes rene.

Shutterstock

VANDGANGER – firben flygter fra rovdyr over vandet.

En basilisk kan løbe op til 12 km/t hen over vandet, hvilket har givet den øgenavnet jesusfirben. Den spreder huden mellem tæerne på bagbenene og bruger sin hale til at holde balancen med, mens den drøner hen over vandet.

Shutterstock

SAVANNENS SPEEDBÅD – strudsefødder sparker løver ihjel.

Strudsen kan ikke flyve, men har et stærkt våben i fødderne, som kan sprinte med op til 70 km/t. Den bruger vingerne som et ror på et skib til at ændre retning. Strudsens spark er så kraftfuldt, at det kan dræbe et menneske eller ligefrem en løve.

Shutterstock

GIFTSPORER – næbdyr har giftige svømmefødder.

Næbdyret jager under vand vha. fire svømmefødder. De to forreste sørger for fremdrift, mens de bagerste udstikker kursen. Hannerne har sporer med gift, som forskerne mener bliver brugt i kamp mod andre hanner i parringssæsonen.

Auscape International Pty Ltd/Alamy/Imageselect

LISTIGT LANDINGSSTEL – blodsugende ninja hægter sig ubemærket fast.

Årsagen til, at du sjældent mærker en myg, er dens lette vægt og føddernes fine overflader. Hår og kroge giver myggen mulighed for at sætte sig ubemærket fast, og fordybninger med luftlommer på benene gør, at myg kan lande på vand, når de skal lægge æg.

Steve Gschmeissner/SPL

KLØR FEM – bløde, alsidige fødder kan svømme og gå.

Pungodderen har kløer på hver af sine fem spredte fingre, hvoraf en stritter som en tommelfinger. De er dygtige til at klatre i træer, hvor de bygger rede. Bagfødderne er
designet som svømmefødder, og pungodderen kan flygte fra rovdyr til vands.

Brandy Conrad

FODMIKROFONER – elefanter kommunikerer med fødderne.

Elefanters kompakte fødder er først og fremmest udviklet til at bære et dyr på op til seks tons. Derudover er de besat med følsomme nerver, der kan opsamle vibrationer i jorden fra andre elefanter. Dermed kan de kommunikere med andre flokke.

Shutterstock

DØDENS KLØER – hvidhovedet havørn kan bære bytte på over seks kg.

Den hvidhovede havørn er udstyret med spidse, krumme kløer, der kan blive op til 13 cm lange – endnu længere end grizzlybjørnes. Havørnen styrtdykker efter fisk i floder og søer og kan bære et hjortekid på over seks kg.

Kurt Wecker

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

43 minutter
Kroppen

Forskere: Vitaminpiller forlænger IKKE dit liv

4 minutter
Dyr

Tre vilde dyr viser, hvordan man snyder døden

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul