Forskere: Bønner og bakterier har bevidsthed

Er mennesket den eneste skabning med en bevidsthed? Svaret er et rungende nej. Her er fem organismer – fra de mest primitive til nogle af klodens klogeste – som ifølge forskere er bevidste om sig selv og deres omgivelser.

Smiley lavet af ærter
© Shutterstock

Bakterier tænker måske med kvantefysik

Bakterier
© Shutterstock

En bakterie består af en enkelt celle og har derfor ikke en hjerne. Alligevel kan den sammen med sine artsfæller udføre komplekse, koordinerede funktioner, som nogle forskere mener er en form for bevidsthed.

Bakterier kan fx kommunikere med hinanden ved hjælp af kemiske stoffer og i fællesskab afgøre, hvornår de er mange nok til starte en slagkraftig infektion. Ifølge en teori kan bevidsthed skabes uden nerveceller gennem kvantefysiske processer i de rørformede strukturer, mikrotubuli, som findes inde i bakterien.

Planter træffer aktive valg

Plante med ærter
© Shutterstock

Planter har sanseceller, der kan registrere berøringer, lys og tyngdekraft, samt elektriske og kemiske transportveje, som kan sende beskeder fra en del af planten til en anden. Dermed har de noget, der minder om et nervesystem, og nogle forskere mener ligefrem, at planter også har bevidsthed.

I et forsøg fra 2020 placerede forskere en pind 30 cm fra en bønneplante, hvorefter planten voksede mod pinden for at vikle sig rundt om den. Planten sansede altså sine omgivelser og traf en form for valg om at række ud efter pinden.

Insekter har egne interesser

Close-up af insekt
© Shutterstock

Australske forskere opdagede i 2016, at insekter har hjernecentre, der minder om dem, som gør os i stand til at betragte omgivelserne ud fra vores eget perspektiv. Ifølge forskerne har insekterne altså såkaldte subjektive oplevelser og kan handle ud fra egne interesser.

Nogle forskere mener også, at eksempelvis biers dans, som viser artsfæller vej til gode steder med føde, er tegn på, at insekter ikke bare handler pr. automatik, men har en slags bevidsthed om sig selv, andre dyr og omgivelserne.

Hunde føler dine følelser

Hund og fod i gips
© Shutterstock

Menneskets bedste ven, hunden, har komplekse følelser, der tyder på, at den er bevidst om sig selv og verden omkring den. I 2012 viste britiske forskere fx, at hunde føler empati. I forsøget kunne hundene vælge at gå hen til en fremmed, som sad og græd, eller til deres ejer. Hundene gik over til den fremmede og nussede hende trøstende i ansigtet.

I et andet forsøg opdagede forskere, at hunde har en retfærdighedssans. De viste tegn på ubehag, når andre hunde fik en godbid for at give pote, men de ikke selv fik nogen.

Aber vækkes til bevidsthed

Abe slikker på spejl
© Shutterstock

Aber, som under bedøvelse har fået sat et mærke i panden, vil forsøge at fjerne det, når de senere ser sig selv i et spejl. De er altså bevidste om, at deres spejlbillede forestiller dem selv. Andre forsøg tyder på, at aber har subjektive, bevidste oplevelser – ligesom vi kan reflektere over en smuk solnedgang.

I 2020 fandt forskere frem til et område i abernes hjerne, som er vigtigt for deres bevidsthed. Når forskerne stimulerede området med strøm, mens aberne var i fuld narkose, vågnede aberne til bevidsthed.