Shutterstock
Katte

Forskere: Erfarne katteejere håndterer deres katte forkert

Ny undersøgelse viser, at mange personer, der har erfaring med katte, ofte ikke håndterer de små pelsdyr optimalt.

Mange hundeejere kan nikke genkendende til, at man næsten kun behøver at tænke på at sætte sig i sofaen, før vapsen hopper op for at blive aet på maven. Men det er ofte anderledes med katte. Faktisk en hel del anderledes, skriver forskere ved Nottingham Trent University i Ontario, Canada.

Det viser sig, at mange erfarne katteejere rører ved deres katte på områder af kroppen, hvor pelsdyrene faktisk ikke har lyst til at blive berørt. Og mange løfter kattene op på en måde og på tidspunkter, som de i mindre grad har lyst til.

“Det er selvfølgelig individuelt fra kat til kat, hvordan de vil interageres med. Men der er nogle gode, generelle retningslinjer for, hvordan man får dyrene til at føle sig bedst muligt tilpas,” forklarer Lauren Finka, forsker i dyrevelfærd og -adfærd ved Nottingham Trent University.

120 frivillige

Konklusionen stammer fra en undersøgelse, der involverede 120 frivillige, der alle skulle interagere med tre katte, de ikke kendte i forvejen. Samtidig skulle forsøgspersonerne udfylde spørgeskemaer med data om deres egne personlighedstræk og erfaring med katte.

Derefter blev forsøgspersonerne opfordret til at være sammen med kattene på en måde, som de selv ville føle det naturligt hjemme.

Forskerne opdagede, at den gruppe af personer, der beskrev sig selv som erfarne i forhold til katte, havde en tilbøjelighed til at berøre kattene på halen, benene, ryggen og maven - områder, hvor katte typisk ikke har lyst til at blive berørt. I stedet er kattenes foretrukne “kæleområder” steder som ørerne, kinderne og under hagen - se en animation her.

Desuden var de personer, der beskrev sig selv som erfarne i forhold til katte, tilbøjelige til at give de små pelsdyr mindre frihed og egenkontrol under interaktionerne, end hvad der blev vurderet optimalt i forhold til kattenes egne ønsker.

Til gengæld udviste personer med en mere formel, kattefaglig tilgang større tilbøjelighed til at udvise en adfærd, der var i overensstemmelse med kattenes typiske ønsker. Og det gjaldt også de personer, der beskrev sig selv som “behagelige” at være sammen med.

Læs mere om undersøgelsen her.