Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tatu og Najin er de sidste to nordlige hvide næsehorn på Jorden.

Forskerne jubler: Gennembrud kan redde næsehorn fra udryddelse

Forrige år døde den sidste han af arten nordligt hvidt næsehorn. Normalt ville det betyde udryddelse, men væbnet med frossen sæd og udtagne æg er det lykkedes forskere at tage det første skridt mod at redde arten.

Shutterstock

Ifølge FN står 1 million plante- og dyrearter på randen af udryddelse.

En af dem er det nordlige hvide næsehorn, hvis bestand i dag kun består af to hunner i fangeskab - Najin og Fatu, der er mor og datter. Sidste år døde den eneste tilbageværende han, Sudan, og satte, hvad mange troede var, en definitivt streg under artens udryddelse.

Men med en ambitiøs redningsplan er forskere nu i gang med at hive arten tilbage fra afgrunden.

Sudan var den sidste han af arten nordligt hvidt næsehorn

Den 19. marts 2018 døde Sudan - den sidste han af arten nordligt hvidt næsehorn. Han blev 45 år.

© Shutterstock

Frossen sæd, 10 æg og beslægtede rugemødre

Ved hjælp af kunstigt befrugtning vil de inseminere hunnernes æg med Sudans og andre tidligere hanners sæd, som siden deres død har været nedfrosset gennem en teknik kaldt kryopræservering.

Dernæst vil forskere placere æggene i hunner fra den nærtbeslægtede art, sydlige hvide næsehorn, og bruge dem som rugemødre for nye næsehornsunger.

Udover problematikken med en manglende han, er der nemlig også den udfordring, at man tilbage i 2014 opdagede, at de to tilbageværende hunner ikke kunne fuldføre en graviditet.

Videnskaben har derfor længe været artens bedste håb for overlevelse, og nu er der det første gennembrud.

Efter en omfattende ægudtagning, der ikke tidligere har været udført på det nordlige hvide næsehorn, fik forskere succesfuldt høstet ti brugbare æg - fem fra Fatu og fem fra Najin. Og ud af de ti æg er det nu også lykkedes at befrugte syv af dem med teknikken ICSI, hvor en enkel sædcelle føres direkte ind i en enkel ægcelle.

Om de befrugtede æg vil udvikle sig til levedygtige fostre, såkaldte embryoner, vil tiden vise.

Men hvis også denne del lykkedes, er næste skridt at udvikle en teknik, der kan placere dem sikkert i de udvalgte rugemødre. Indtil man har denne teknik på plads vil embryonerne være frosset ned.

Forskere på projektet er dog optimistiske og tror på, at vi om tre år kan byde nordlige hvide næsehornsunger velkommen til verden.

Du kan læse mere om det nordlige hvide næsehorn, verdens truede dyrearter og videnskabens våben mod plante- og dyreudryddelse i Illustreret Videnskab blad 18, der udkommer november 2019.

Læs også:

Mammutter på sletten
Fortidsdyr

Mammut skal manipuleres til live

9 minutter
Overlevelse

Næsehornsart nede på TRE eksemplarer

0 minutter
Dyr

Uddøde dyr genopstår i frosne zoos

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul