Shutterstock
Pige med allergi holder kat

Forskere skaber allergifri katte med genteknologi

Nu går forskere til kamp mod kløende øjne og løbende næser. Ved at ændre to små ting i kattes DNA håber de at udrydde katteallergi én gang for alle.

Våde nys, åndedrætsbesvær og røde øjne.

Katteallergi plager omkring 15 procent af verdens befolkning. Og tallet er stigende.

Men nu har amerikanske forskere måske fundet en løsning.

Ved at ændre på to gener i husdyrenes celler er forskerne nemlig lykkedes med at slette det protein, der er skyld i de allergiske reaktioner.

Dermed er vi ét stort skridt tættere på at skabe en pelset udgave af det firbenede husdyr, som alle kan tåle.

Kat ligger i sofa

De fleste katte er beklædt med millioner af hår. Og det er netop proteiner på hårstråene, der sætter gang i de allergiske reaktioner.

© Shuttestock

Lillebitte skurk skaber stor skade

Skurken bag langt de fleste allergiske reaktioner over for det populære kæledyr er et lillebitte, undseeligt protein kaldet Fel d 1.

Proteinet udskilles gennem kattes spyt og tårer og havner i pelsen, når de renser sig selv med tungen. Herfra invaderer det alle tænkelige afkroge af katteejernes hjem, i takt med at husdyrene smider pelsen.

Derfor får du katteallergi

Fremtidsscenarie: Bløde, pelsede katte alle kan tåle

I den nye undersøgelse analyserede forskerne arvemassen hos 50 forskellige katte og udpegede to gener kaldet CH1 og CH2, som skaber det allergifremkaldende Fel d 1-protein.

Herefter nærstuderede de arvemassen hos otte forskellige arter af vildkatte. Og det afslørede store forskelle i kattenes gener.

En opdagelse, der overbeviste forskerne om, at de kan ændre i generne uden at skade vores pelsede venner.

Ved hjælp af det genetiske værktøj CRISPR ændrede forskerne herefter de to gener, der skaber det lille skadelige protein - helt uden at ødelægge andre gener.

Og dermed er vi, ifølge forskerne, ét stort skridt tættere på at skabe en 100 procent allergivenlig metode, som er langt mere effektiv end fx vacciner og specialfodder er det i dag.