hg

© Nicolaj Aarøe

Fire råd til at spotte trækfugle på flugt fra vinteren

Efteråret er kommet. Tusindvis af trækfugle drager nu ud på den årlige rejse mod syd, og derfor er de næste uger de bedste på året til at spotte sjældne trækfugle på gennemfart. Med denne simple guide bliver du hurtigt klædt på til at komme ud og opleve fuglene i dit lokalområde.

12. september 2018 af Nynne Sørgaard & Martin Bernth

1. Find fuglenes favorit-rastepladser

© Shutterstuck

Trækfugle foretrækker at hvile på steder, hvor der er masser af mad samt et overskueligt terræn, der giver fuglene mulighed for at holde udkig efter rovdyr. Mange områder langs kyster, søer og skovbryn opfylder fuglenes krav.

Kontakt din lokale ornitologiske forening for at få tips til de bedste udkigssteder i dit område. Foreningen har formentlig også tjeklister over hvilke arter, der kan spottes.

2. Køb en god kikkert

© Shutterstock

Din kikkert skal vælges med omhu - uden en god kikkert er det svært at artsbestemme fuglen, hvilket er hele idéen med at spotte fugle.

Heldigvis kan du lige nu få en kvalitetskikkert fra Mitilux sammen med et abonnement på Illustreret Videnskab til en god pris. Få to numre af bladet og kikkerten for bare kr 59,50 – du sparer i alt kr 948.

3. Hold øje med vejret

© Mike Hollingshead/Getty Images

Som fuglekigger bør du være på forkant med vejret. Hvis der er medvind mod syd vil det lokke mange store flokke afsted, da de dermed sparer store mængder energi.

Men faktisk er uvejr endnu bedre for fuglekigning, da det kan tvinge millioner af fugle til at søge læ på jorden. Det er en god mulighed for at se sjældne arter, der normalt ikke ville mellemlande i dit område.

4. Pas på fuglene

© Bence Mate/NaturePL

Inden du opsøger vilde fugle, bør du sætte dig ind i de lokale adgangsregler, så din færden ikke er til gene for dyrene – fx gælder særlige regler ofte i fuglenes yngletid.

Hvis fuglene oplever gentagne forstyrrelser, forlader de området, så hold afstand og betragt fuglene gennem kikkert.

Gå aldrig ned på udstyr

Med et Illustreret Videnskab ved hånden bliver du rustet til at forstå naturen omkring dig – lige fra den mindste blomst til de mest frådende og glubske rovdyr. Hvis du tegner et abonnement lige nu, kvitterer vi med et tilbud, der både ruster dig til de udendørs strabadser. Du får:

  • En lækker og vandtæt rygsæk fra Outpack
  • To numre af Illustreret Videnskab
  • Digital adgang til de seneste 12 udgaver af magasinet

Og du får det hele til en favorabel pris: Kun 89 kroner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.