Hvordan blinker fugle?

Jeg har hørt, at fugle blinker anderledes end mennesker. Er det virkelig rigtigt?

Blinking owl

Fuglene er den hvirveldyrgruppe, der har de bedste øjne, og det gode syn understøttes af, at fugle har en særlig måde at blinke på.

Ligesom os har fugle et øvre og nedre øjenlåg, der kan lukke for øjet. Disse øjenlåg bruger fugle som regel kun, når de sover. Når fuglene skal blinke, anvender de i stedet en såkaldt blinkhinde. Det er en slags elastisk membran, der ligger under de rigtige øjenlåg, og som bliver trukket hen over øjet fra siden.

Blinkhinden holder hermed hornhinden ren for fremmedlegemer og hindrer udtørring af øjet. Den smører og vedligeholder desuden hornhinden med et kirtelsekret, således at dens optiske egenskaber altid er i top.

Blinkhinden er som regel gennemsigtig, således at fuglen bevarer det meste af sit syn, selv når hinden er for øjet. Biologer mener, at fugle kan drage fordel af denne egenskab, når de flyver og dykker. I luften forhindrer hinden udtørring af øjet, og i vandet yder den beskyttelse mod blandt andet salte.

Ekstra øjenlåg skærper synet

Fugle er udstyret med ekstremt gode øjne. Det skyldes, at de bl.a. har langt flere nerveceller i øjet end fx mennesket. Det gode syn støttes yderligere af, at fugle ud over et øvre og nedre øjenlåg også har en blinkhinde, der trækkes hen over hornhinden, så den bliver renset og fugtet.