I forhold til kroppens størrelse har tukanen verdens længste næb, da det udgør ca. en tredjedel af fuglens længde. Næbbet fungerer ifølge ny forskning som en form for klimaanlæg, som gør det muligt for fuglen at regulere sin kropstemperatur.

Med sit cirka 20 cm lange næb måler kæmpetukanen 63 cm fra næb til hale. Hele fuglen vejer cirka 680 g.

Næbbet køler fuglen ned

Næbbets spids er effektivt til at plukke frugt og bær. Fordi næbbet er så langt, kan tukanen nå frugter på grene, som ikke er tykke nok til at bære fuglens vægt.

Næbbet udgør blot fem pct. af fuglens kropsvægt. Det består af et netværk af calciumrige fibre, som danner en struktur som en hård svamp med små hulrum. Når temperaturen stiger, strømmer varmt blod fra kroppen ud gennem et netværk af blodårer i næbbet, så varmen ledes væk fra kroppen, og tukanen køles ned.

Næbbets opbygning