Shutterstock
Tukan

Hvorfor er tukanens næb så stort?

Tukanens næb er flot, men virker også nærmest komisk stort i forhold til fuglens krop. Hvad er fordelen ved det store næb?

I forhold til kroppens størrelse har kæmpetukanen verdens længste næb – det udgør omkring en tredjedel af fuglens længde.

Næbbet ser tungt og klodset ud, men faktisk bidrager det kun med fem procent af fuglens vægt på ca. 680 gram.

Det specielle næb giver tukanen flere fordele. Når fuglen klatrer rundt i træerne efter føde, kan den plukke bær og frugter ude på tynde grene, som den ellers ikke ville kunne nå. Desuden har undersøgelser vist, at næbbet virker som klimaanlæg.

Næbbet er tukanens klimaanlæg

Tukanens store næb tjener flere formål. Et af de vigtigste er at køle fuglens blod ned i den varme regnskov.

Mikkel Juul Jensen

Overfladen giver styrke

Ydersiden af tukanens næb består af mikroskopiske, sekskantede plader af keratin – det materiale, som også negle og hår består af. Keratinpladerne overlapper hinanden og danner en solid overflade.

Mikkel Juul Jensen/UCSD Jacobs School of Engineering

Længden giver rækkevidde

Næbbets spids er effektiv til at plukke frugt og bær i træerne. Fordi næbbet er så langt, kan tukanen nå frugter på grene, som ikke er tykke nok til at bære fuglens vægt.

Mikkel Juul Jensen

Svamp giver afkøling

Næbbets indre er formet som en svamp af kalciumrige fibre. Når tukanens krop bliver for varm, køler den sit blod af ved at sende det en tur gennem et netværk af blodårer i næbbet.

Mikkel Juul Jensen/UCSD Jacobs School of Engineering

Når temperaturen bliver for høj i den sydamerikanske regnskov, køler tukanen sig ned ved at øge blodgennemstrømningen i det netværk af blodårer, som gennemtrænger næbbet.

Og når temperaturen i omgivelserne falder, holder tukanen på varmen ved at beholde blodet inde i kroppen.

Biologerne mener desuden, at tukanen har fået sit store næb ved seksuel udvælgelse. Næbbet signalerer styrke og virker attraktivt på mager, og derfor er det særlige træk blevet forstærket gennem evolutionen.