Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En flamingo på et ben
Dyr - Fugle

Hvorfor foretrækker en flamingo at stå på et ben?

Hvad er årsagen til, at en flamingo ofte står på et ben? Og hvad gør en flamingo i stand til at holde balancen i så lang tid?

En flamingo holder varmen ved at stå på et ben

En flamingo har ligesom mange andre fugle en fantastisk evne til at holde balancen på ét ben. Flamingoen står på et ben af to grunde: For at hvile det andet ben og for at holde sig varm.

I koldt vejr taber en flamingo meget varme gennem de lange, tynde ben, specielt når fuglen står i vand. Ved at pakke det ene ben tæt ind til kroppen nedsættes varmetabet. En flamingo er derfor mere tilbøjelig til at stå på et ben, når det er koldt, end når det er varmt.

Låser fodleddet for at holde balancen

Ved at låse sit fodled er en flamingo i stand til at stå helt stabilt. På den måde skal flamingoen ikke bekymre sig om at holde balancen, når den står op og sover.

En flamingo, der står på et ben, holder balancen ved at læne sig til samme side som det støttende ben. Samtidig drejer flamingoen sin krop omkring længdeaksen, så dens tyngdepunkt befinder sig lodret over den støttende fod.

En flamingo er ikke alene om sære sovestillinger

Mange dyr indtager sære stillinger, når de skal slappe af eller sove. Stillingen kan synes smertefuld og ubehagelig for et menneske, men dyrenes kroppe er bygget, så de slapper af, mens de sover.

? HESTE: Takket være specialbyggede led i benene, der kan låses i lodret stilling, kan heste stå op og sove.

? FLAGERMUS: Senerne i flagermus’ ben og fødder løber på en måde, så tæerne automatisk strammes sammen af dyrets vægt, når det hænger i fødderne. Flagermus skal derfor ikke bruge kræfter på at holde sig fast.

? DOVENDYR: Dovendyrs kløer vokser ud, så de naturligt former sig som en krog. Dyret skal altså ikke bruge kræfter for at hænge i trægrenene, når det sover.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul