Hvorfor foretrækker en flamingo at stå på et ben?

Hvad er årsagen til, at en flamingo ofte står på et ben? Og hvad gør en flamingo i stand til at holde balancen i så lang tid?

En flamingo på et ben

En flamingo holder varmen ved at stå på et ben

En flamingo har ligesom mange andre fugle en fantastisk evne til at holde balancen på ét ben. Flamingoen står på et ben af to grunde: For at hvile det andet ben og for at holde sig varm.

I koldt vejr taber en flamingo meget varme gennem de lange, tynde ben, specielt når fuglen står i vand. Ved at pakke det ene ben tæt ind til kroppen nedsættes varmetabet. En flamingo er derfor mere tilbøjelig til at stå på et ben, når det er koldt, end når det er varmt.

Låser fodleddet for at holde balancen

Ved at låse sit fodled er en flamingo i stand til at stå helt stabilt. På den måde skal flamingoen ikke bekymre sig om at holde balancen, når den står op og sover.

En flamingo, der står på et ben, holder balancen ved at læne sig til samme side som det støttende ben. Samtidig drejer flamingoen sin krop omkring længdeaksen, så dens tyngdepunkt befinder sig lodret over den støttende fod.

En flamingo er ikke alene om sære sovestillinger

Mange dyr indtager sære stillinger, når de skal slappe af eller sove. Stillingen kan synes smertefuld og ubehagelig for et menneske, men dyrenes kroppe er bygget, så de slapper af, mens de sover.

? HESTE: Takket være specialbyggede led i benene, der kan låses i lodret stilling, kan heste stå op og sove.

? FLAGERMUS: Senerne i flagermus’ ben og fødder løber på en måde, så tæerne automatisk strammes sammen af dyrets vægt, når det hænger i fødderne. Flagermus skal derfor ikke bruge kræfter på at holde sig fast.

? DOVENDYR: Dovendyrs kløer vokser ud, så de naturligt former sig som en krog. Dyret skal altså ikke bruge kræfter for at hænge i trægrenene, når det sover.