Shutterstock

Hvorfor lægger høns så mange æg?

Hønsefugle lægger mange æg, og mennesket kan udnytte det ved hele tiden at fjerne æggene fra reden.

De fleste hønsefugle lægger generelt mange æg i løbet af hver sæson. Nogle vagtelarter kan således lægge op mod 30 æg i et kuld. Andre arter nøjes med færre æg i hvert kuld, som de så til gengæld har flere af hvert år. Undersøgelser af tamhønens æggestokke har da også vist, at de potentielt kan lægge flere tusind æg i løbet af et liv. Det sker dog sjældent, idet høns som regel ikke lever længe nok.

I lighed med en del andre fugle vil hønsefugle lægge nye æg i deres rede, hvis nogle af de gamle forsvinder. Og det er den evne, mennesket udnytter. Hvis man hele tiden fjerner æggene fra reden, vil hønsene nemlig fortsætte med at lægge æg. På den måde kan almindelige tamhøns lægge over 200 æg om året.

Ægproduktionen kan sættes yderligere i vejret ved hjælp af kunstigt lys. Høns lægger nemlig flest æg i foråret, hvor der er mere føde til kyllingerne. Efterligner man forårets lys, vil hønsene derfor lægge flere æg. Hos burhøns er disse forhold presset til det yderste, og derfor lægger nogle burhøns over 300 æg om året.

LÆS OGSÅ: Byg selv hønsehus i haven.