Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Fugle

Hvorfor samler fugle på ting?

Man siger, at skaden samler på blanke ting, men hvorfor gør den egentlig det? Er der også andre fugle, der er tingsamlere?

Skader og andre kragefugle er nysgerrige og intelligente dyr, som gerne undersøger nye ting. Og da de først og fremmest finder deres føde vha. synet, er det ikke underligt, at de bliver tiltrukket af blanke og skinnende ting, som jo er mest iøjnefaldende. For fuglene handler det om at finde ud af, om den nye ting – fx et tabt smykke – er spiselig. Kragefugle er altædende, og derfor prøver de sig frem med alt, hvad de finder. Den skinnende genstand bliver undersøgt på stedet eller slæbt med hjem til reden – akkurat som når fuglen finder en nød eller en musling, der kræver ekstra behandling, inden den kan spises. Skaden er langtfra den eneste fugl med hang til at samle. Hannerne hos løvhyttefuglene i Australien og New Guinea er storsamlere, men her har samlermanien et andet formål, nemlig at tiltrække hunnerne. Tingene bruges som pynt i hannens løvhytte, og jo større hans samling er, jo flere kræfter har han – og dermed er han en bedre mage. Der findes flere løvhyttefuglearter, og hver art foretrækker ofte genstande i en bestemt farve – som regel blå, rød, grøn eller hvid. Hos den blå løvhyttefugl har hannen en smuk, blåsort fjerdragt, og han foretrækker blå genstande – fx fjer, blomster og insektvinger. Hvis fuglen bor tæt på mennesker, kan man finde fx blå kamme, kapsler og klemmer i hans samling.

Læs også:

Fugle

Findes der giftige fugle?

0 minutter
Magpie
Fugle

Stjæler skader blanke ting?

1 minut
Blinking owl
Fugle

Fugle: Hvordan blinker fugle?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul