Shutterstock
Sule, Morus bassanus, fugl

Sorte fjer giver fugle et boost

Havfugle med sorte fjer på vingerne har en aerodynamisk fordel frem for deres hvidvingede slægtninge. Farven har betydning for vingens luftmodstand.

Nye overraskende undersøgelser viser, at det ikke kun er størrelsen og formen på fuglenes vinger, som bestemmer deres flyveegenskaber. Farven er også afgørende.

I årtier har ornitologer undret sig over, at havfugle, som tilbagelægger meget lange distancer, ofte har delvist sorte vinger, og for at finde en forklaring besluttede evolutionsbiologer fra Ghent University i Belgien sig for at undersøge fænomenet nærmere.

Først bekræftede de ornitologernes mistanke ved at lave en opgørelse over 324 arter af havfugle, hvor de sammenlignede vingernes farve med fuglenes flyveegenskaber. Her fandt de en klar sammenhæng. Fugle med mørkere vinger er simpelthen bedre flyvere.

Sule, fugl, Morus bassanus

Sulens sorte fjer på vingerne gør flyvningen mere økonomisk.

© Shutterstock

Optimeret til flyvning

Herefter testede biologerne udstoppede vinger fra bl.a. havfuglen sulen i en vindtunnel. Under varierede vindforhold eksponerede forskerne forsøgsvingerne for forskellige niveauer af infrarød stråling, som simulerede varmestrålingen fra Solen.

I forsøgene viste det sig, at sorte vinger, som absorberer mere af varmestrålingen, giver den fordel, at de mindsker det såkaldte drag, dvs. den modstand, vingen møder på sin vej gennem luften.

Gevinsten ved de mørke vinger var en reduktion i drag på hele 20 pct., hvilket sparer fuglene for store mængder energi.

Resultatet øger ikke bare ornitologernes forståelse for betydningen af fuglenes farvedragt. Hvis mørke vinger sparer energi for fugle, vil det samme gøre sig gældende for fx droner og fly.

I dag er de fleste passagerfly hvide eller lyse for at mindske opvarmningen, men det kan den nye opdagelse ændre på.