Genial teknik giver dyrene fart på

Frøen springer som en spændt fjeder, og blæksprutten har indbygget jetmotor. Se de geniale løsninger, der giver dyrene mest mulig fart for mindst mulig indsats.

Frøen spænder sener i anklerne som fjedre, så den får et ekstra skud energi, når den springer.

Lange ben sender frøen af sted som en fjeder

Frøen er en af dyrerigets mest effektive springere. Nogle arter kan springe tyve gange deres egen længde.

De langstrakte ben gør det muligt at tage et længere afsæt, der giver større springkraft. Frøen gør klar til at springe ved at trække lægmusklerne sammen, så senerne rundt om anklerne spændes som spændte fjedre.

Når den sætter af, trækkes senerne sammen som en fjeder, der netop har været udstrakt, så energien frigives. Det forlænger anklerne og strækker benene lynhurtigt ud, så frøen får et ekstra skud energi.

Bøjelig rygsøjle giver geparden suverænt afsæt

Geparden er verdens hurtigste sprinter med en acceleration fra nul til 100 km/t på tre sekunder og en topfart på 120 km/t.

Hemmeligheden er den ekstremt bøjelige rygsøjle, der gør det muligt at skubbe bagbenene helt frem foran forbenene, så geparden kan tage et kraftigere afsæt. Skridtene kan blive helt op til 7,5 meter lange.

Samtidig sikrer kløerne et godt greb i underlaget, og den smalle krop er formet, så geparden bremses mindst muligt af luftmodstand.

Pumpende jet skubber bag på blæksprutten

Mens andre vandlevende dyr basker med finner og haler, skyder blæksprutten forbi dem på en stråle af vand.

Bløddyret er udstyret med egen jetmotor i form af et elastisk hulrum, som skiftevis udvider sig og trækker sig sammen. På den måde suger blæksprutten vand ind og pumper det ud igen gennem et lille rør, så den selv skubbes den modsatte vej.

Teknikken betyder, at blæksprutten i modsætning til andre dyr ikke kan holde en konstant hastighed. Når vandet sprøjtes ud, får den fart på, mens hastigheden falder, når den suger vand ind igen.

LÆS OGSÅ: Mød verdens grimmeste dyr - og stem på din favorit