Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr

Har skildpadder naturlige fjender?

Skildpadder er jo beskyttet af et hårdt skjold. Betyder det, at de ikke er i fare for at blive spist af andre dyr?

Skildpadder er en gammel gruppe af krybdyr, som næsten ikke har ændret udseende i 200 millioner år. En væsentlig grund til skildpaddernes evolutionære succes er deres tunge og tykke skjold, som yder en god beskyttelse mod rovdyr. Der findes visse skildpaddearter, der må klare sig med et blødt skjold, men det typiske skildpaddeskjold består af 61 uafhængige benplader, som er sat sammen på ryg og mave til en slags kasse. Oven på benpladerne er der yderligere 50 plader af hornstof, som er arrangeret uafhængigt af de underliggende benplader. Det er med til at give skjoldet ekstra stor styrke. De unge skildpadder er meget sårbare, men selv som voksne er skildpadder med et hårdt skjold ikke sikret mod at ende i maven på et større rovdyr. Havskildpadder er i farezonen, når der er spækhuggere og store hajer i nærheden. På landjorden kan hunnerne desuden blive ofre for store kattedyr som fx jaguarer og pumaer, når de kommer op på strandene for at lægge deres æg. For land- og sumpskildpadder er det især alligatorer, der er farlige. Alligatorer har et af dyrerigets hårdeste bid, og de kan få held til at knuse skjoldet på mellemstore skildpadder, hvis de får dem anbragt rigtigt mellem kæberne.

Læs også:

Dyr

Mystisk fossil afslører skildpaddernes hemmeligheder

9 minutter
Dyr

Hvordan får en skildpadde vendt sig om?

0 minutter
skildpadde
Dyr

Hvorfor bliver skildpadder så gamle?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul