Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4 nyheder om blæksprutter

6500 meter under havets overflade har forskere opdaget en blæksprutte med en mærkværdig opførsel. Vi giver dig fire nyheder om de intelligente væsener, der gang på gang overrasker forskerne.

Shutterstock

1. Blækspruttedrage svæver over havets bund

Den nyopdagede blæksprutte hænger fast i havbunden som en drage i vinden.

© The five deeps expedition

En mærkværdig blæksprutte er opdaget i Det Indiske Ocean.

6500 meter under overfladen hænger den fast i hav­bunden med en af sine tentakler og duver rundt i vandsøjlen som en drage i vinden, mens den filtrerer vandet for små organismer.

Forskerne opdagede blæksprutten, da de filmede på havbunden som en del af et større projekt, hvor målet var at optage fra bunden af alle verdenshave:

"Da vi kiggede videoen igennem dukkede dette væsen pludselig frem af mørket," lød det fra Alan Jamieson, der er chefforsker på ekspeditionen og professor fra Newcastle University til mediet Livescience.

2. Blækspruttetænder kan erstatte plastik

© Franco Banfi/NaturePL

Et nyopdaget protein i de små tænder, som sidder i sugekopperne hos tiarmede blæksprutter, har de samme gode egenskaber som plastik.

Det kan levere den samme elasticitet, fleksibilitet og styrke, og samtidig er det fuldt bionedbrydeligt. Proteinet kan produceres i store mængder af gensplejsede bakterier.

3. Øjets gener virker over hele kroppen

© Paulo Oliveira/ImageSelect

Som mange andre blæksprutter har arten Euprymna scolopes lysende bakterier i huden, som gør den i stand til at skifte farve.

Nu har forskere kortlagt blækspruttens gener og fundet ud af, at evnen til at regulere bakteriernes lys skyldes, at den har dannet utallige kopier af gener, som ellers kun er aktive i øjnene.

4. Hunnen befrugter sine æg ét ad gangen

© EIJI FUJIWARA

Hos de fleste æglæggende havdyr sker befrugtningen ved, at hannen spyer sin sæd ud over hunnens tusinder af æg. Hos blæksprutten Idiosepius paradoxus foregår det helt anderledes.

Her befrugter hunnen æggene ét efter ét. Sæden henter hun fra et depot i sin krop, hvor hannen efterlod den under parringen.

Læs også:

European squid
Havdyr

Blæksprutter indtager Norden

2 minutter
Havdyr

VIDEO: Forskere giver blæksprutte 3D-briller på

2 minutter
Havdyr

Gigantisk blæksprutte fundet ved New Zealand

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul