Aldrig før set: Spækhuggere nedlægger gigantisk blåhval

Det er ikke hverdagskost at se en spækhugger æde sig igennem det største dyr i verden. Faktisk er det aldrig set – før nu.

Det er ikke hverdagskost at se en spækhugger æde sig igennem det største dyr i verden. Faktisk er det aldrig set – før nu.

Cetacean Research Centre

Der har længe været tvivl blandt havbiologer, om spækhuggere er i stand til at jage og nedlægge blåhvaler. Men nu har forskerne ved Cetacean Research Centre fået syn for sagen med tre voldsomme begivenheder ud for Bremer Bay i det sydvestlige Australien.

Det drejer sig om to episoder fra 2019 og en tredje fra 2021, hvor store flokke af spækhuggere nådesløst har jaget en blåhval over længere distancer for til sidst at ramle hårdt ind i den på skift, drukne den og æde af den imens.

Hvalens tunge bliver spist først

Ved den første episode var det en rask voksen blåhval på knap 22 meter, der fik dødsstødet. Ifølge havbiologernes undersøgelse flænsede og åd op mod 50 spækhuggere af den døende blåhval i et seks timer langt festmåltid.

Spækhuggerne svømmede blandt andet ind i blåhvalens mund for at bide af dens næringsrige og eftertragtede tunge, mens den endnu var i live.

De to efterfølgende gange var det to mindre blåhvalkalve på henholdsvis 12 og 14 meter, der blev jaget af op mod 25 spækhuggere over distancer på op mod 24 kilometer.

australien, spækhuggere, prædation

Spækhuggere tager bidder af blåhvalens tunge, mens den endnu er i live.

© John Daw / Australian Wildlife Journeys

Spækhuggere er store og hurtige rovdyr

  • Spækhuggeren er en tandhval, der tilhører delfinfamilien. Det er den største delfinart i verden.
  • De findes overalt på Jorden, fra de arktiske regioner til de tropiske have, og er – arealmæssigt – det næstmest udbredte pattedyr i verden, kun overgået af mennesket.
  • Hannerne bliver op mod 10 meter lange og kan veje ca. 10.000 kg.
  • De har en svømmehastighed på 56 km/t.
  • De lever i flokke på 10-50 dyr, der alle er beslægtet med hinanden, og bliver op mod 90 år gamle.
  • Spækhuggeren er en såkaldt topkonsument – det vil sige et rovdyr, der er øverst i fødekæden, som spiser andre store dyr.

Kilde: Whale and Dolphin Conservation

Desperate mødre fører an

Tidligere antog forskerne, at det kun var de største og stærkeste af hannerne, der ville være i stand til at nedlægge de gigantiske blåhvaler. Hvis det overhovedet var muligt.

Men ifølge de nye opdagelser er det særligt de aggressive hun-spækhuggere, som står i spidsen for angrebene, da de er desperate for at finde føde til deres afkom.

Forskerne har tidligere set spækhuggere dræbe stort set alle andre større hvalarter, men aldrig en blåhval – før nu. De kalder de tre episoder for verdens største sammenstød mellem et rovdyr og et byttedyr.