Normalt fortrækker blæksprutter til Nordsøen og Atlanterhavet, før vinterens kulde bider sig fast i de skandinaviske farvande.
Men i år melder fiskebiologer om store mængder blæksprutter, som først og fremmest dukker op i maverne på de havørreder, som lystfiskerne fanger.
Flimrer billederne af den skånselsløse jumboblæksprutte, som er kendt for at angribe dykkere, forbi nethinden, kan biologerne berolige med, at der er tale om en ganske lille sprutte.
Blæksprutter har store øjne
De eksilnordiske blæksprutter er 15-20 cm lange og er af arten almindelig europæisk blæksprutte (Alloteuthis subulata) – også kaldet dværgblæksprutten.
De har ti arme og er grålige i kuløren med enkelte brunlige pletter – og så er de kendetegnet ved at have relativt store øjne.
Storme har fanget blæksprutter
Ifølge den danske biolog Kaare Ebert skyldes den store forekomst af blæksprutter, at to kraftige storme i oktober blæste så store vandmængder ind i de skandinaviske farvande, at blæksprutterne ikke nåede at komme ud, før vinteren satte ind.
Kaare Ebert forklarer til Danmarks Radio, at blæksprutterne kommer ind til de kystnære områder i løbet af foråret for at gyde hen over sommeren, men at de normalt fordufter igen i oktober.
Blæksprutter skånet af mildt vejr
Da vinteren indtil videre samtidig har været usædvanligt mild, har de strandede blæksprutter, som lever af småfisk, haft udmærkede forhold med varmt vand og rigelig føde.
Derfor har de formentlig ikke været motiveret til at søge ud igen men har i stedet valgt at blive i området.
Danske, svenske og norske fiskere og fritidsdykkere kan så bare glæde sig over, at det er dværgblæksprutten og ikke dens drabelige fætter jumboblæksprutten, som er på visit: