Brandmænd kommer i massevis

Usynlige meterlange fangearme gør mødet med en brandmand til en ekstremt smertefuld affære, som plager flere og flere badende i sensommeren.

Brandmand 2

Hvor farlig er en brandmand?

Sydpå kan mødet med gigantiske brandmænd i havet føre til alvorlige forbrændinger og koster hvert år menneskeliv.

Herhjemme er det særligt de røde brandmænd og få steder de blå brandmænd, der med en størrelse på op til 50 cm i diameter og 10 meter lange fangearme sender folk hjem fra badeturen i voldsom smerte. Især sidst på sæsonen, hvor havstrømmene bringer goplerne faretruende tæt på kysterne.

Brandmændenes næsten gennemsigtige fangearme er bevæbnet med giftige nældeceller, der skyder en lille modhagebeklædt giftnål ind i offeret, når man rør ved dem. Det er sådan, rovdyret lammer sit bytte - plankton og små fisk - inden den går til fadet.

Goplerne kommer - og de bliver flere

Brandmændene dukker ofte op i kæmpe masser. Det skyldes blandt andet, at de er meget frugtbare. Og antallet lader til at være stigende, vurderer forskere i Danmark. Forklaringen kan være den globale opvarmning, overfiskeri, der udkonkurrer fjenderne, og international skibsfart, som fragter goplerne rundt.

Resultatet er forbrændte mennesker, nedgang i fiskeriet og tilstoppede kraftværker, fisketrawl og fiskenet.

Dræbergoplen fra USA

Ballastvand fra store tankskibe bragte blandt andet den frygtede dræbergople Mnemiopsis leidyi fra USA til Sortehavet i 1980’erne.

Den er ganske vist ikke farlig for mennesker, men fik sit drabelige navn, fordi den støvsugede området for zooplankton og forslugte sig i fiskeæg og larver, og fik dermed fødekæden til at bryde sammen og fiskeriet til at kollapse.

Dræbergoplen yngler fra den er to uger gammel, den er hermafrodit og kan producere 12.000 æg i løbet af 10 dage.

Og i 2006 blev den observeret i det hollandske vadehav. Herfra er den blevet ført videre op gennem Nordeuropa, hvor den ser ud til at være kommet for at blive.

For den få centimeter lange, ægformede, gennemsigtige ribbegople registreres hvert år i meget store mængder hen på sensommeren.

Hvad gør man, hvis man bliver brændt af en brandmand?

Hvis store dele af kroppen er forbrændt efter mødet med en brandmand, er der grund til at søge læge og få smertestillende behandling. Har man dårligt hjerte, kan et møde med en brandmand føre til en tilstand af chok.

Men i langt de fleste tilfælde er forgiftningen bare en smertefuld affære. Og kradser man i det, er der risiko for betændelse.

Den bedste medicin mod forbrændingen er i stedet at blive i vandet - i sikker afstand fra brandmændene - og skrabe nældecellerne af med et barberblad eller en ispind uden at massere giftsylene længere ind. Eddike hæmmer desuden giftens virkning.

Goplernes gyldne tider

Det er ikke kun på vores nordlige breddegrader, at goplerne oversvømmer vores farvande. Nogle steder ødelægger enorme goplestimer fiskernes trawl eller dræber tusindvis af fisk i laksefarme.

Goplerne kommer - i enormt antal - og de kan takke os mennesker for deres succes.

Det kan du læse om i denne artikel: