Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brandmand 2
Dyr - Havdyr

Brandmænd kommer i massevis

Usynlige meterlange fangearme gør mødet med en brandmand til en ekstremt smertefuld affære, som plager flere og flere badende i sensommeren.

Hvor farlig er en brandmand?

Sydpå kan mødet med gigantiske brandmænd i havet føre til alvorlige forbrændinger og koster hvert år menneskeliv.

Herhjemme er det særligt de røde brandmænd og få steder de blå brandmænd, der med en størrelse på op til 50 cm i diameter og 10 meter lange fangearme sender folk hjem fra badeturen i voldsom smerte. Især sidst på sæsonen, hvor havstrømmene bringer goplerne faretruende tæt på kysterne.

Brandmændenes næsten gennemsigtige fangearme er bevæbnet med giftige nældeceller, der skyder en lille modhagebeklædt giftnål ind i offeret, når man rør ved dem. Det er sådan, rovdyret lammer sit bytte - plankton og små fisk - inden den går til fadet.

Goplerne kommer - og de bliver flere

Brandmændene dukker ofte op i kæmpe masser. Det skyldes blandt andet, at de er meget frugtbare. Og antallet lader til at være stigende, vurderer forskere i Danmark. Forklaringen kan være den globale opvarmning, overfiskeri, der udkonkurrer fjenderne, og international skibsfart, som fragter goplerne rundt.

Resultatet er forbrændte mennesker, nedgang i fiskeriet og tilstoppede kraftværker, fisketrawl og fiskenet.

Dræbergoplen fra USA

Ballastvand fra store tankskibe bragte blandt andet den frygtede dræbergople Mnemiopsis leidyi fra USA til Sortehavet i 1980’erne.

Den er ganske vist ikke farlig for mennesker, men fik sit drabelige navn, fordi den støvsugede området for zooplankton og forslugte sig i fiskeæg og larver, og fik dermed fødekæden til at bryde sammen og fiskeriet til at kollapse.

Dræbergoplen yngler fra den er to uger gammel, den er hermafrodit og kan producere 12.000 æg i løbet af 10 dage.

Og i 2006 blev den observeret i det hollandske vadehav. Herfra er den blevet ført videre op gennem Nordeuropa, hvor den ser ud til at være kommet for at blive.

For den få centimeter lange, ægformede, gennemsigtige ribbegople registreres hvert år i meget store mængder hen på sensommeren.

Hvad gør man, hvis man bliver brændt af en brandmand?

Hvis store dele af kroppen er forbrændt efter mødet med en brandmand, er der grund til at søge læge og få smertestillende behandling. Har man dårligt hjerte, kan et møde med en brandmand føre til en tilstand af chok.

Men i langt de fleste tilfælde er forgiftningen bare en smertefuld affære. Og kradser man i det, er der risiko for betændelse.

Den bedste medicin mod forbrændingen er i stedet at blive i vandet - i sikker afstand fra brandmændene - og skrabe nældecellerne af med et barberblad eller en ispind uden at massere giftsylene længere ind. Eddike hæmmer desuden giftens virkning.

Goplernes gyldne tider

Det er ikke kun på vores nordlige breddegrader, at goplerne oversvømmer vores farvande. Nogle steder ødelægger enorme goplestimer fiskernes trawl eller dræber tusindvis af fisk i laksefarme.

Goplerne kommer - i enormt antal - og de kan takke os mennesker for deres succes.

Det kan du læse om i denne artikel:

Læs også:

Gopler er livsfarlige
Havdyr

3 gopler der kan slå dig ihjel

2 minutter
Havdyr

Kan gopler være livsfarlige?

0 minutter
Medicinsk teknologi

Ny opfindelse skal smadre kræftsvulster

9 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul