Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den største skildpadde var bredere end en lastbil

De vejer flere tons, kan blive 250 år gamle og deres halse kan strække sig flere kropslængder. Evolutionen har i tidens løb frembragt nogle imponerende skildpadder. Vi tager et kig i Guiness rekordbog for skildpadder.

Shutterstock

1. Den største

© Yale Peabody Museum

Alletiders gigantskildpadde "Archelons ischyros" var omkring fem meter bred og fire meter lang. På trods af dens størrelse, havde Archelon en kort hals. Havskildpaddens udstrakte hals var højst 20 pct. af den samlede kropslængde. Archelon er nu uddød, men da den levede, blev den mellem 100-150 år gammel.

Tid: 65-84 millioner år siden.
Længde: Ca. 4 m
Bredde: Ca. 5 m.
Vægt: 2200 kg.

2. Den længstlevende

© Eric Isselee/Getty Images

Den gigantiske landskildpadde fra Seychellerne "Aldabrachelys gigantea" kan blive imponerende 250 år gammel. Den lever stadig og vejer helt op mod 200 kg. Aldabrachelys' hals er lang, og den er derfor velegnet til at nå blade fra lavthængende grene.

Alder: 100-250 år.
Længde: 120 centimeter
Vægt: 150-200 kg.

3. Den længste hals

Skildpadden "Chelodina longicollis" har en teleskophals, som kan strække sig til over dobbelt længde af selve kroppen. Faktisk er dens hals 60 procent længere end dens bugskjold. Chelodina lever i ferskvandsområder i Australien.

Alder: 30-35 år.
Længde: 25-30 cm
Vægt: Ca. 800 gram.

4. Det største skjold

"Stupendemys geographicus" havde et kæmpeskjold, som målte over tre meter. Den var op mod fire meter lang og vejede omkring 2000 kg. Den havde en relativt kort hals i forhold til dens samlede størrelse. Stupendemys er uddød, men plejede at leve i sumpområder i Sydamerika.

Skjoldlængde: 3,3 meter lang
Tid: 5-10 millioner år siden
Alder: 100-150 år

5. Den bedst camouflerede

© Shutterstock

Sumpskildpadden "Chelus fimbriata" ligner til forveksling et stykke bark, fordi den er ektremt god til at camouflere sig. Den lever i sumpområder og moser i Sydamerika og har en hals, som er lige så lang som ryghvirvlen i rygskjoldet.

Alder: 50-75 år
Længde: 60-70 centimeter
Vægt: 15 kilogram tung

Læs også:

Hajer

Mød Megalodon - den største haj nogensinde

8 minutter
Hajer

Forskere afslører: Hvidhajen har en overraskende diæt

4 minutter
Fjæsing på havbunden
Fisk

Fjæsingen er Nordeuropas giftigste fisk

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul