Søhest

Søhesten er verdens bedste far

På Fars dag fejrer vi gode, samvittighedsfulde fædre. Men selv de mest opofrende menneskefædre må se sig slået af søhestefaren.

Fars dag, som i Danmark falder 5. juni, er dagen, hvor vi fejrer gode og samvittighedsfulde fædre. Selv de mest uselviske, opofrende menneskefædre bliver dog slået med hestelængder af søhestefaren.

Føder 2000 unger

Hos søhesten er det hannen, der bærer ungerne og til slut føder dem.

Søhestehunnen deponerer sine æg i hannens dertil indrettede rugepose, hvorefter han bærer rundt på op til 2000 unger gennem en 10-25 dage lang graviditet.

Det hele kulminerer i en fødsel, hvor de små søheste skydes ud af hannen. Det ser ud til at være en ret voldsom oplevelse - men også noget som menneskemødre over hele Jorden nok til dels kan nikke genkendende til.

Mangler du en Fars dag gave? Giv far et gavekort på Illustreret Videnskab

Fantastisk video: Se en søhestefødsel

Hannen stikker af

Søhestefarens ekstreme yngelpleje er en sjældenhed i naturen. De fleste steder i dyreriget overlader hannerne det til hunnerne at opfostre ungerne, fordi hanner har flere chancer for at formere sig og derfor kan producere meget mere afkom.

Og desværre for hunnerne er det ikke usædvanligt, at hannerne stikker af, så snart hunnerne er blevet gravide.

Passer æg, mens hunnen mæsker sig

Men der er andre eksempler på dyrefædre, der godt kunne fortjene en Fars dag gave.

Gul kæbefisk-hannen udruger ungerne i munden. Mens de vokser sig store, spiser han ikke noget. Men han er blot en mand, og hvis en ny attråværdig hun gør sig til, kan han finde på at sluge sit afkom og parre sig på ny.

Frøer og tudser passer deres haletudser og graver små kanaler, så de hele tiden har vand at svømme i. Den afrikanske oksefrø lader endda æggene udvikle sig i sin kvækkepose. Når de er klar til at klække, brækker han sig.

Og kejserpingvinen står i to måneder på Antarktis' iskolde og vindomsuste is og ruger et æg på sine fødder, mens moderen mæsker sig i fede fisk.