Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fjæsing på havbunden

Fjæsing er Nordeuropas giftigste fisk

Udstyret med pigge fyldt med nervegift hører fjæsing til de giftigste fisk i Nordeuropas farvande. Nærkontakt med fjæsingens forsvarsvåben betyder timer med smerte - og i visse tilfælde døden.

Shutterstock

Fatalt møde med en fjæsing

En 18-årig dreng snorkler ud for Mallorcas kyst og forsøger at fange en fjæsing. Men fjæsingen forsvarer sig ved at stikke ham med en af sine giftpigge i skinnebenet.

Trods øjeblikkelig smerte lykkes det ham at bugsere sig op i båden, hvor han kort efter mister bevidstheden og dør.

Venen er blevet spiddet, det forgiftede blod er strømmet til lungerne, hvor cellerne er hævet, og hjertet er gået i stå.

Tre dødsfald efter møde med fjæsing

Drengen er et af tre mennesker, der de sidste godt 100 år har mistet livet efter mødet med en fjæsing. Den giftige fisk er desuden mistænkt for at være skyld i flere drukneulykker på grund af den voldsomme smerte, der skydes ud i lemmerne.

Normalt er stik af en fjæsing dog ikke livstruende for raske personer, men badenymfer bør alligevel se sig for, når de træder ud i bølgerne. Især i juni og juli, hvor den giftige fjæsing yngler på lavt vand.

Fjæsing er ret almindelig i de nordeuropæiske farvande, og i dagtimerne skjuler fisken sig på havbunden - gerne nedgravet, næsten skjult i sandet, så kun øjnene og panden stikker frem.

For at blive stukket af en fjæsing skal man dog typisk træde direkte på fisken, og det kan være svært, fordi de som regel flygter inden.

Fjæsing begravet i sandet

Det kan være svært at se fjæsingen, når den graver sig ned i havets sandbund.

© Shutterstock

Hvad gør man, hvis man bliver stukket af en fjæsing?

Der findes flere arter af fjæsingen, hvoraf man kan være uheldig at møde de to af dem i de Nordeuropæiske farvande.

Fjæsingens skarpe og spidse pigge sidder på hvert gællelåg og i rygfinnen og er forbundet med giftkirtler, som den rejser som et forsvarsværn, når der er fare på færde.

Giften virker opløsende på de røde blodlegemer og kan udover smerte give koldsved, svimmelhed og hævelse. Men der findes en modgift.

Fjæsingens gift indeholder nemlig et protein, der ødelægges ved 34 grader eller derover. Bliver man stukket af en fjæsing, skal man derfor holde såret under så varmt vand som muligt, tisse på det, hvis der ikke er en vandhane i nærheden, eller begrave det i det varme sand.

Sådan genkender du stor fjæsing og lille fjæsing

De to arter af fjæsing, som vi kan møde i danske farvande, er den store fjæsing og den lille fjæsing.

Fjæsing er en lækker og sund spisefisk

Vil man hævne sig på den giftige fjæsing, er den desuden en lækker spisefisk i både tørret, stegt, røget og kogt tilstand.

Og dens lever er rig på fedtsyrer, der forebygger en lang række sygdomme.

Man skal bare huske at afvæbne en fjæsing inden man tilbereder den.

Læs også:

Fisherman
Fisk

Bider fiskene bedre på i regnvejr?

3 minutter
Affectionate fish
Fisk

Har fisk egentlig følelser?

0 minutter
Goldfish
Fisk

Kan en guldfisk dø af ensomhed?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul