Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Affectionate fish
Dyr - Fisk

Har fisk egentlig følelser?

I nogle akvarier lader fiskene sig klappe. Skyldes det, at de nyder det og har følelser, eller hvad?

Forskerne har længe diskuteret, om fisk kan føle smerte, og dermed indirekte, om de kan have andre følelser.

Fisk er generelt godt udrustet med sanser, der kan informere om de fysiske og kemiske forhold i deres omgivelser. Fælles med os har de sanser for syn, hørelse, lugt og smag. Derudover har de sanser, som er helt fremmede for os, såsom en sidelinje ned langs kroppen, der kan registrere bevægelser i vandet, og sanser, der kan opfange elektriske strømme.

Men de mange sanser er ikke nok til, at man kan sige, at fisk har følelser. Fx kan bakterier også registrere skadelige stoffer i omgivelserne og bevæge sig væk fra dem – og de færreste vil af den grund mistænke bakterier for at have et følelsesliv, da de mangler et nervesystem.

Nogle fisk har små hjerner

Hos de fleste fiskearter udgør hjernen under 1 pct. af kropsvægten, hvor den hos mennesker udgør ca. 2,3 pct. Nogle fisk har større hjerner, fx ferskvandsfisken Peters elefantfisk, hvis hjerne udgør 3,1 pct.

I akvarier viser denne fisk flere tegn på intelligens og har desuden en adfærd, som nogle biologer betegner som lystbetonet leg. Denne adfærd kan minde om den hos de fisk, der tilsyneladende kan lide at blive kløet på maven. Men man skal være forsigtig med at tillægge fisk menneskelige følelser, da de evolutionært er langt fra os.

Læs også:

Fisherman
Fisk

Bider fiskene bedre på i regnvejr?

3 minutter
Fjæsing på havbunden
Fisk

Fjæsingen er Nordeuropas giftigste fisk

4 minutter
Fisk

Føler fisk smerte?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul