Hvilken fisk er verdens hurtigste?

Fisk svømmer med forskellig fart. Men hvorfor er nogle fisk egentlig hurtigere end andre?

Tuna

Det er usikkert, præcis hvilken fisk der er den hurtigste, og hvilken fart den skyder, men en af de højeste målinger er omkring 75 km/t hos tunfisk.

Fisk bevæger sig gennem vandet ved at skabe et bagudrettet tryk i vandet med enten deres krop eller finner. De fleste fisk bevæger sig ved hjælp af de store svømmemuskler, som sidder langs kroppen. Trykket opstår, når fiskenes muskler foretager bølgende bevægelser, som går fra hovedet ned mod halen. Bevægelsen fremkaldes ved, at musklerne afslappes og trækker sig sammen. Jo større kraft musklerne kan levere, og jo hurtigere bølgebevægelsen kan gentages, desto hurtigere kan fisken svømme.

Hos nogle fisk, for eksempel ålen, er bølgebevægelserne store. Denne form for svømning er ret langsom. Hos hurtigere fisk som sild er bølgerne små forrest på kroppen og bliver store i den sidste halvdel af kroppen. Hos de allerhurtigste fisk, blandt andet sværdfisk, foregår bølgebevægelserne kun i den bageste del af fisken. Når disse fisk svømmer hurtigt, er det næsten kun halestilken og halefinnen, som bevæger sig.

Kroppen er skabt til fart

Tunfisken har tilpasset sin krop til perfektion. Det strømlinede design mindsker vandmodstanden og gør ekstreme hastigheder mulige.

  • Strømlinet og stiv krop sikrer minimal vandmodstand.

  • Fordybninger i kroppen trækker finnerne ind og gør vandmodstanden mindre.

  • Lang og sejlformet halefinne formindsker turbulensen i vandet.

  • Smal halestilk mindsker vandmodstanden, når halefinnen pisker fra side til side.

  • Hvide, glykogenholdige muskler muliggør korte eksplosionsagtige svømmeudbrud.