Magnus Lundgren

Mørkets store ædegilde

Sære skabninger og sultne rovdyr søger hver nat op fra dybet for at indgå i et gigantisk festmåltid. Her har de plankton – og hinanden – på menuen.

Vandmand bliver elevator

I dybet kan der være langt mellem måltiderne, så kræfterne skal spares til selve jagten. Argonautblæksprutten sætter sig derfor oven på gopler og lader dem give et tiltrængt lift til festmåltidet nær havoverfladen.

Magnus Lundgren

Planktonædende kæmpe

Djævlerokken har et vingefang på over syv meter og er nært beslægtet med hajen. På trods af det lever kæmpefisken udelukkende af småfisk og plankton, som den filtrerer ind gennem sin store mund.

Magnus Lundgren

Søknæleren flænser byttet

Ligesom en landlevende knæler folder søknæleren sine kløer på forbenene sammen. Når et intetanende byttedyr nærmer sig, springer søknæleren kløerne frem og spidder det. Efterfølgende skærer kløernes takker byttet i stykker.

Magnus Lundgren

Gennemsigtig camouflage

Det er svært at gemme sig i det åbne hav, så den bedste camouflage er nogle gange total gennemsigtighed. Det har den unge kirurgfisk taget til sig, og dens skind er så tyndt, at man kan se direkte ind i fiskens hjerne.

Magnus Lundgren

Mæsker sig i plankton

Den lille flyvefisk kan roligt æde løs af alt planktonet, for selvom den står på menuen hos mange rovfisk, er den svær at fange. Særlige finner gør den nemlig i stand til at flyve store distancer over vandet – uden for de blodtørstige rovdyrs rækkevidde.

Magnus Lundgren

Diamantblæksprutten æder artsfæller.

Når diamantblæksprutten er fuldvoksen, bliver den op mod én meter lang og vejer omkring 30 kilo. Som unge holder den lille, gennemsigtige blæksprutte sig under overfladen, hvor den æder småfisk og endnu mindre blæksprutter.

Magnus Lundgren

Byttefisk søger sikkerhed blandt giftig vandmands tentakler

Unger er særlig udsatte i festmåltidet, så de må tage radikale løsninger i brug for ikke at ende som forret. Denne unge fisk er ikke sårbar over for de giftige fangtråde, men det er rovfiskene til gengæld, og goplen bliver et midlertidigt ly.

Magnus Lundgren

Fladfisk imiterer giftige gopler

Nogle gange er det bedste forsvar at skabe frygt hos sine fjender. For at skræmme sultne rovdyr har de afrikanske pompanoer udviklet fangarme, der imiterer giftige goplers tråde. Derved snyder de sig til sikkerhed fra fjenderne.

Magnus Lundgren

Klar til måltidet

I det store ædegilde er der også nogle, der må tage sig af rengøringen. Pudserejen har et symbiotisk forhold til havets fisk, hvor de svømmer forbi for at blive renset for døde celler og parasitter, som den lille reje lever af.

Magnus Lundgren