Shutterstock
Närbild av en fisk

Undersøgelse afslører: Størstedelen af klodens fisk kan tale

En undersøgelse viser, at op mod to tredjedele af verdens fiskearter formentlig taler sammen med lyde. Og forskerne har også en klar ide om, hvad samtalerne handler om.

Der foregår langt mere under havets bølgende overflade, end vi er klar over.

Det viser en undersøgelse fra 2022, hvor forskere fra Cornell University i New York opdagede, at størstedelen af klodens fisk sandsynligvis har evnen til at tale sammen ved hjælp af lyd. Og at nogle af fiskearterne formentlig har gjort det i mere end 155 millioner år.

VIDEO: Hør den vestamerikanske kadetfisk brumme

To tredjedele af svømmerne sludrer

Videnskaben har længe vidst, at enkelte fisk, som fx den vestamerikanske kadetfisk, laver lyde. Men det er nyt, at størstedelen af alle fisk kan pludre ved hjælp af såkaldt akustisk kommunikation.

I undersøgelsen kiggede forskerne nærmere på en gruppe af fisk kaldet strålefinnede fisk, som udgør omkring 99 procent af verdens fiskearter.

Forskerne konkluderede, at to tredjedele af strålefinnerne har muligheden for at lave lyde. Tidligere troede de kun, det var en femtedel.

Ved at nærstudere fiskenes stamtræ kunne forskerne også konkludere, at evnen til at lave lyde har udviklet sig hele 33 gange over millioner af år. Hvilket, ifølge forskerne, viser, at det er en vigtig egenskab hos havdyrene.

VIDEO: Hør den langpiggede egernfisk knevre

Fisk taler om sex

Konklusionen i undersøgelsen bygger bl.a. på en gennemgang af tidligere undervandsoptagelser, beskrivelser af fiskenes anatomi og gamle videnskabelige undersøgelser.

På den baggrund kunne forskerne udpege, præcis hvilke særlige fysiske værktøjer de strålefinnede fisk har brug for, før de kan skabe lyde - uden stemmebånd vel at mærke.

Ét af de vigtigste værktøjer er fx en samling af muskler, der kan trække sig hurtigt sammen omkring den såkaldte svømmeblære: En sæk med to forskellige kirtler, der sidder lige under bughulen og sikrer, at fiskene ikke falder til bunds.

Nærbillede af tre svømmeblærer

Svømmeblæren er en slags ballon fyldt med gasser, der er placeret øverst i fiskens bughule og sørger for at regulere, hvor fisken ligger i vandet. Muskler omkring svømmeblæren har også vist sig at være afgørende for at skabe lyde. På billedet ses tre svømmeblærere.

© Shutterstock

Et andet værktøj er tænderne, som nogle fisk sliber mod hinanden for at sladre med kammeraterne.

Hvad de taler om, har forskerne også et bud på. Det ligger nemlig ikke så langt fra nogle af vores egne yndlingsemner: Mad, sex og territorier.