To tredjedele af svømmerne sludrer
Videnskaben har længe vidst, at enkelte fisk, som fx den vestamerikanske kadetfisk, laver lyde. Men det er nyt, at størstedelen af alle fisk kan pludre ved hjælp af såkaldt akustisk kommunikation.
I den nye undersøgelse kiggede forskerne nærmere på en gruppe af fisk kaldet strålefinnede fisk, som udgør omkring 99 procent af verdens fiskearter.
Forskerne konkluderede, at to tredjedele af strålefinnerne har muligheden for at lave lyde. Før troede de kun, det var en femtedel.
Ved at nærstudere fiskenes stamtræ kunne forskerne også konkludere, at evnen til at lave lyde har udviklet sig hele 33 gange over millioner af år. Hvilket, ifølge forskerne, viser, at det er en vigtig egenskab hos havdyrene.
VIDEO: Hør den langpiggede egernfisk knevre
Fisk taler om sex
Konklusionen i den nye undersøgelse bygger bl.a. på en gennemgang af tidligere undervandsoptagelser, beskrivelser af fiskenes anatomi og gamle videnskabelige undersøgelser.
På den baggrund kunne forskerne udpege, præcis hvilke særlige fysiske værktøjer de strålefinnede fisk har brug for, før de kan skabe lyde - uden stemmebånd vel at mærke.
Ét af de vigtigste værktøjer er fx en samling af muskler, der kan trække sig hurtigt sammen omkring den såkaldte svømmeblære: En sæk med to forskellige kirtler, der sidder lige under bughulen og sikrer, at fiskene ikke falder til bunds.
Et andet værktøj er tænderne, som nogle fisk sliber mod hinanden for at sladre med kammeraterne.
Hvad de taler om, har forskerne også et bud på. Det ligger nemlig ikke så langt fra nogle af vores egne yndlingsemner: Mad, sex og territorier.