Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Seahorses
Dyr - Fisk

Hvordan passer en søhest sine unger?

En søhest er helt speciel, når det gælder yngelpleje. Det er nemlig hannen, der passer på æggene.

Det almindelige for fisk er, at de befrugtede æg må klare sig selv i vandet. Men hos søheste beskytter hannen æggene, til de klækkes. Efter en avanceret parringsdans lægger hunnen sine æg i en såkaldt rugepose, som hannen har på sin bug.

Ægoverførslen sker, mens de to søheste snor halerne sammen. Rugeposen er inderst foret med blødt væv, som svulmer op og bliver til en slags livmoder, når æggene er modtaget og derefter befrugtet af hannen.

Rugetiden for æggene varierer afhængigt af søhesteart fra 9 til 45 dage. Når æggene er udruget, og ungerne skal ud, venter der et hårdt arbejde for hannen. Han laver et hul på rugeposen og foretager nogle voldsomme muskelkontraktioner i bugen, så ungerne, der er små kopier af voksne søheste, presses ud med stor kraft.

Normalt “føder” en han 100-300 unger. Men hos de mindste arter er antallet kun fem, og hos større arter kan det være op mod 2000. Længden på ungerne er 2-20 mm, når de forlader rugeposen. Herefter er de helt overladt til sig selv, idet hannen ikke yder mere yngelpleje.

Læs også:

Hajer i Danmark sildehaj
Hajer

Hajer jager i danske farvande

10 minutter
Søhest
Fisk

Fars dag: Her er verdens bedste far

2 minutter
Fisk

Forskere afslører spektakulært sexliv i dybhavet

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul