Hvordan passer en søhest sine unger?

En søhest er helt speciel, når det gælder yngelpleje. Det er nemlig hannen, der passer på æggene.

Seahorses

Det almindelige for fisk er, at de befrugtede æg må klare sig selv i vandet. Men hos søheste beskytter hannen æggene, til de klækkes. Efter en avanceret parringsdans lægger hunnen sine æg i en såkaldt rugepose, som hannen har på sin bug.

Ægoverførslen sker, mens de to søheste snor halerne sammen. Rugeposen er inderst foret med blødt væv, som svulmer op og bliver til en slags livmoder, når æggene er modtaget og derefter befrugtet af hannen.

Rugetiden for æggene varierer afhængigt af søhesteart fra 9 til 45 dage. Når æggene er udruget, og ungerne skal ud, venter der et hårdt arbejde for hannen. Han laver et hul på rugeposen og foretager nogle voldsomme muskelkontraktioner i bugen, så ungerne, der er små kopier af voksne søheste, presses ud med stor kraft.

Normalt “føder” en han 100-300 unger. Men hos de mindste arter er antallet kun fem, og hos større arter kan det være op mod 2000. Længden på ungerne er 2-20 mm, når de forlader rugeposen. Herefter er de helt overladt til sig selv, idet hannen ikke yder mere yngelpleje.