Spøgelsesfisk er havets bedste dykker

En fisk er set på 8178 meters dybde i Marianergraven. Nu har den officielt fået titlen som verdens dybest levende fisk.

© MACKENZIE GERRINGER/UNIVERSITY OF WASHINGTON

Kun dobbelt så lang som en cigar og udstyret med papirtynd hud, så man kan se leveren udefra.

Havets dybest levende fisk ligner ikke et hårdført væsen, som er i stand til at modstå vandets enorme tryk på over 8000 meters dybde.

Ikke desto mindre er fisken Pseudoliparis swirei – kendt som Marianer-sneglefisken – nu officielt kåret som verdens dybest levende fisk.

Det er sket, efter at forskere har nærstuderet og navngivet arten ud fra eksemplarer indsamlet i Marianergraven.

Fisken blev oprindeligt spottet på utrolige dybder allerede i 2014, hvor fisken uofficielt slog den tidligere rekordindehaver, som også tilhører gruppen af sneglefisk.

For at give den nye sneglefisk et officielt navn og en titel måtte forskerne dog først analysere indsamlede udgaver af fisken.

Fisk sætter verdensrekord

Det arbejde er nu gennemført, og titlen er i hus. For nylig har en japansk dybhavsmission filmet en gruppe af sneglefisken svømme rundt på 8178 meter nede i Marianergraven, hvilket er verdensrekord.

Selvom det dybeste sted i havet rækker næsten tre km yderligere ned, er det ifølge havbiologer usandsynligt, at vi nogensinde finder fisk på meget lavere dybder end Marianer-sneglefisken.

Det skyldes, at trykket længere nede i havet er så stort, at fiskene vil være ud af stand til at bevare deres kemiske forbindelser i kroppen – fx ville proteiner i fisken blive flået fra hinanden.