Shutterstock
Giftigste gopler

Her er verdens giftigste gopler

Havene flyder over med gopler i forskellige størrelser og farver. Mange af dem er helt harmløse, men enkelte af de simple geledyr gemmer på de kraftigste giftstoffer, man kan finde i naturen.

Gopler er måske ikke verdens mest ophidsende dyr.

Men enkelte af deres artsfæller er ekstremt giftige og dødsensfarlige. Med små nåle på tentaklerne gennemborer goplerne huden og sprøjter gift ind, der får dig til at besvime af smerte.

Her er tre af verdens giftigste gopler, som du helt sikkert skal svømme i en stor bue uden om på din ferie.

Den portugisiske orlogsmand får dig til at besvime af smerte

Giftigste gopler - portugisisk orlogsmand på stranden

Et stik fra den giftige portugisiske orlogsmand gør huden rød og får den til at svumle op.

© Shutterstock

Den portugisiske orlogsmand er vidt udbredt i tropiske og subtropiske have, hvor den lever i overfladen og let kan kendes på sin blålige flydeblære.

Den portugisiske orlogsmand er en koloni af polypper. De svømmer ikke og driver derfor frit omkring med vinden, der sommetider bringer den tæt på land.

Det giver problemer steder, hvor badegæster ikke kender den og fx forveksler den med en uskyldig plastikpose. Goplens nældeceller er kraftige, og dens stik er meget smertefulde. Tentaklerne bliver op til 30 meter lange og er næsten usynlige.

Stik fra den portugisiske orlogsmand har ført til dødsfald, ofte fordi ofrene besvimer på grund af smerterne og drukner.

Læs også om verdens giftigste stoffer.

Giftigste gopler - brandmænd
© Shutterstock

Giftige gopler i Nordeuropa

Vi har ikke mange giftige gopler i Nordeuropa, men et møde med den røde eller den blå brandmand kan være ubehageligt. De to brandmænd kan genkendes på deres farve og tykke net af brandtråde.

Den røde brandmand har en kraftigere gift end den blå brandmand og kan, under de rette omstændigheder, blive enorm stor. Nogle af de største røde brandmænd har haft en klokke på op mod to meter og en vægt på omkring et ton.

Den røde brandmand bliver dog ikke så stor i de danske farvande. Herhjemme bliver den op mod 30 cm i diameter. Det samme gør sig gældende for den blå vandmand

I de svenske farvand har man observeret den giftige gople Gonionemus vertens, der ikke er mere end et par centimeter stor.

Dens gift er noget mere kraftig end brandmændenes og giver derfor kraftige smerter. Derudover kan stik også give muskelkramper, vejrtrækningsproblemer og i værste fald anafylaktisk shock.

Søhvepse kræver akut behandling

Giftigste gopler - søhvepsen

Den giftige søhveps har et meget smertefuldt stik, der bedst kan sammenlignes med at blive brændt.

© Shutterstock

Søhvepsens stik er ekstremt smertefulde. Giften er stærk nok til at dræbe mennesker, hvis ikke de kommer under behandling. Mindst 65 personer er døde på grund af søhvepse i Australien.

Undersøgelser har vist, at søhvepsens gift får vores celler til at lække store mængder kalium, hvilket leder til hyperkaliæmi. I svære tilfælde kan det lede til hjerterytmeforstyrrelse og hjertestop inden for en time.

Stik fra en af verdens giftigste gopler

Mødet med en søhveps efterlader ildrøde mærker, der kan ligne brandmærker.

© Shutterstock

Søhvepsen findes i farvandene mellem det nordlige Australien og Sydøstasien. Hvert år blive flere mennesker stukket af den giftige gople, blandt andet fordi den stort set er gennemsigtig og derfor svær at se på en svømmetur.

Vil du vide mere om dyr? Så læs også vores artikel om verdens farligste dyr eller verdens giftigste edderkopper.

Irukandji-goplen giver dig hjerneblødninger

Giftigste gopler - Irukandji i et glas

Giften fra Irukandjier er så kraftig og smertefuld, at smertestillende midler som fx morfin og fentanyl ikke altid virker.

Irukandjier er meget små – ofte kun et par cm lange – glasklare gopler. De er almindelige i de tropiske farvande langs den australske nordkyst.

Mange regner det for at være verdens giftigste dyr, og modsat andre gopler har irukandjier også nældeceller uden på klokken. Når man først bliver stukket, mærkes det som et insektstik, men kort tid efter begynder symptomerne at tage til med opkastninger, forhøjet blodtryk, ekstreme smerter i hele kroppen og hjerterytmeforstyrrelser.

Der er ingen modgift, men læger kan behandle symptomerne i en vis grad. Uden behandling kan stik fra en irukandji lede til hjertestop og hjerneblødninger.

Den giftige gople sender årligt 50-100 mennesker på hospitalet.

Giftige gopler irukandji
© Claus Lunau

Sådan lammer Irukandjier deres bytte

På ti millisekunder paralyserer irukandji-goplernes nematocystceller deres offer ved hjælp af gift.

Cellens udløser berøres af byttet og aktiverer cellen.


Låget på cellen bliver åbnet.


En harpun bliver skudt ud af cellen mod offerets hud.


En gifttråd bliver udløst, når huden er gennemboret.


Giften pumpes ud gennem tråden og ind i kroppen på offeret.