Hajer

Hajer

Hajer er et af verdens ældste dyr

Hajer er nogle af de ældste dyr på kloden. Som art kan hajer spores 420 millioner år tilbage i tiden, hvilket bl.a. betyder, at de overlevede asteroiden, der dræbte dinosaurerne. Modsat hvaler som er pattedyr, er hajer fisk - og en meget mangfoldig fisk. Der findes nemlig omkring 480 forskellige hajerarter. Hajer er kendetegnet ved at have 5-7 hovedgæller og et skelet, der består af brusk. Hajers størrelse varierer meget fra art til art. Den lille lanternehaj er fx 20 cm lang, mens hvalhajen kan blive helt op til 18 meter. Hajer findes i alle verdenshavene. Faktisk kan nogle hajer, som tyrehajer, også leve i ferskvand. De fleste hajer foretrækker dog varmere oceaner, som fx hvalhajer, hammerhoveder og tigerhajer. Gå på opdagelse i vores artikler og bliver klogere på hajer.
Brugde i Europa

Hvad spiser hajer?

Hajer er ikke kræsne og spiser stort set alle de dyr, de kan finde i havet. Det er alt fra fisk og andre hajer til sæler og pingviner. Nogle hajer, såsom hvalhajen og brugden spiser næsten kun plankton. Andre hajarter har foretrukne byttedyr. Tyrehajen foretrækker fx andre hajer, mens hvidhajer foretrækker sæler og søløver.

Hajer i Europa

Der er også hajer i europæiske farvande. Hajer i europæiske farvande kommer i mange forskellige størrelser.

Brugder

Brugder er den største haj i Europa. Den kan blive op til 6-8 meter lang, og er dermed den største fisk i Europa. Faktisk er hvalhajen den eneste fisk, der er større end brugden.
Selvom brugden har en frygtindgydende størrelse, så er den fuldkommen harmløs over for mennesker.

Pighajer

Pighajer er en af de hajarter, der findes i de fleste farvande. Der var engang talrige pighajer i de europæiske farvande, men i dag er pighajer kritisk truet på rødlisten hos ‘International Union for Conservation of Nature’ (IUCN), som er en af verdenens førende målestokke for bevarelse af dyr. Pighajer bliver omkring 1,3 meter lange.

Sorthajen

Sorthajen er Europas mindste haj med sin max længde på 60 cm. Den lille haj har tusinder af små lysorganer, som er i stand til at afgive et grønt lys. Der er flere teorier om hajens lys, fx at det kan være camouflage eller fungere som kommunikation.

Pighaj

© Shutterstock

Er hajer farlige for mennesker?

Populærkultur har gennem tiden skabt et billede af hajen som et menneskeædende havuhyre. Det er dog en myte, at hajer aktivt jagter mennesker, og derfor er hajangreb også sjældne. Det sker dog fra tid til anden, at en haj angriber mennesker. Der var globalt omkring 64 uprovokerede hajangreb i 2019 med 4 dødsfald som følge af kvæstelserne. Der er statistisk meget større sandsynlighed for at blive ramt af lynet end at blive angrebet af en haj. Hvidhajen, tigerhajen og tyrehajen står bag de fleste hajangreb på mennesker.

Haj og menneske i havet

© Shutterstock

Er hajer en truet art?

Mange hajarter er i dag på listen over truede dyrearter, herunder brugden, hvalhajen og hvidhajen. Det skyldes i høj grad overfiskeri, tab af habitat og plast i havet. Det anslås, at 100 millioner hajer hvert år fiskes op af havet, bl.a. for at møde efterspørgslen på hajfinnesuppe, der er særligt eftertragtet i Asien. Mange hajer dør også af plastforurening, fx ved at blive viklet ind i efterladte fiskenet og andet plastaffald. Dertil dræber mikroplast også hajer, da det kan give forstoppelse med sultedøden til følge.

Hvidhaj

© Shutterstock
Side 1 / 3