3 grunde til at elske hajer

Hajer er kendt for at være glubske og æde alt omkring sig. Men i virkeligheden burde du takke hajerne. Her får du 3 grunde til hvorfor.

1. Hajer kan få dine sår til at hele hurtigere

Hajer har et virkelig godt immunforsvar. Ligesom mennesker har hajer såkaldte antistoffer i blodet, men deres er mindre og meget stabile.

Det betyder, at antistofferne kan binde sig meget effektivt til antigener fra fx kræftceller, hvis forskerne kan udvikle dem rigtigt.

Antistofferne sørger også for, at hajernes sår heler hurtigt, og den egenskab forsøger forskere at efterligne, så vi kan få gavn af stofferne.

Hajernes kroppe kan ikke kun hele hurtigere - de kan også rense deres egne sår. Proteiner i hajers hud er angiveligt meget effektive til at bekæmpe bakterier, og derfor forsøger forskere også at efterligne hajproteinernes evne til at holde sår fri for infektioner.

2. Hajer beskytter koralrevene

© Pinterest

Hajer er et vigtig led i den fødekæde, som holder korallerne i live.

Undersøgelser viser, at når hajerne forsvinder, kommer der mange flere havaborrer ved nogle af klodens vigtige koralrev.

Havaborrer spiser papegøjefisk, som er en vigtig beboer, da de renser revene for alger. Derfor dør både papegøjefisk og koraller, hvis hajerne forsvinder.

3. Hajer er gode for klimaet

© Wikimedia Commons

Hvis hajerne forsvinder, vil korallerne - som beskrevet før - dø. Det går ud over de alger, der lever i symbiose med korallerne, og dermed hele økosystemet. Det vil ramme alle verdens have - og vores klima hårdt.

Alger i verdens have producerer omkring 80% af den ilt, der hver dag holder os i live.

De renser også atmosfæren for en stor del af den kuldioxid, mennesker udleder, og er med til at regulere Jordens temperatur.