Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slimålen tilhører fiske­gruppen rundmunde – den mest primitive gruppe af de nulevende hvirveldyr.

© Andra Zommers/Chapman University
Dyr - Hajer

Brækmiddel jager hajer væk

Slimålen har udviklet en slimet substans, som den bruger til at forsvare sig mod hajer og andre rovdyr. Slimen blokerer hajernes gæller, så de hoster og gisper efter vejret.

Slimålen tilhører en dyregruppe, som biologer regner for at være en af de mest primitive blandt hvirveldyrene. Men når de skal beskytte sig mod fjender, viser de sig at være ganske avancerede.

Slimålen frigiver en slimet substans, der får store rovfisk til at gispe efter vejret. På et øjeblik blokerer slimen rov­fiskens gæller, så den ikke kan optage ilt.

Når en sulten haj fx vover at sætte tænderne i en slimål, slipper den derfor meget hurtigt sit bytte igen, og slimålen slipper uskadt fra angrebet.

Biologer fra tre amerikanske universiteter har studeret scenariet gennem flere video­optagelser og blev deraf inspireret til at se nærmere på slimålens skind for at opklare, hvordan den slipper så billigt fra angrebene.

Forskerne regnede med, at skindet var meget stærkt og svært at gennemtrænge for rovfiskenes tænder.

De testede derfor brudstyrken i slimålens skind og sammenlignede med skindet fra 21 andre fiskearter. Deres undersøgelser viste dog, at slimålens skind ikke er stærkere end andre arters.

Ingen spiser slimål

Når slimålen slipper nærmest uskadt fra rovfiskenes tænder, skyldes det i stedet, at dens skind sidder meget løst på kroppen.

Det er ikke kun forskernes videoopta­gelser, men også andre observationer, der viser, hvor effektive slimålens forsvars­mekanismer er.

Når biologer fx undersøger maveindholdet hos andre store rovfisk, støder de kun meget sjældent på rester af slimål.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul