@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com
Verdens største hvidhaj og dykker

Verdens største hvidhaj - dykkere møder enorm kæmpe

En hvidhaj på seks meter dukkede pludselig frem fra dybet ud for Hawaii i januar 2019. Hajen er én af verdens største kendte hvidhajer, og den svømmede fredeligt rundt med et hold fridykkere en hel dag.

Verdens største hvidhaj

Spændingen bredte sig hurtigt, da et hold dykkere den 15. januar 2019 stødte på det, der kan være verdens største haj ud for øen Oahu på Hawaii.

Dykkere fra dykkerklubben One Ocean Diving stødte på hajen ved Oahus sydlige kyst, hvilket overraskede dem, da hvidhajer normalt ikke ses så nær Hawaiis kyster på grund af for høje vandtemperaturer.

Dykkerne var i gang med at observere en flok tigerhajer, der spiste af en død kaskelothval, da den enorme hvidhaj pludselig dukkede op.

Iblandt dykkerne var marinebiologen Ocean Ramsay og hendes mand Juan Oliphant, der dristede sig til at dykke så tæt på den kolossale hvidhaj, at de kunne røre ved den.

I en hel dag svømmede den store hvidhaj roligt rundt ved dykkernes båd, hvilket resulterede i en unik billedserie, hvor beskueren kommer helt tæt på et af verdens farligste og mest truede dyr.

Hvor stor er verdens største hvidhaj?

Hvidhajen, som dykkerne var så heldige at opleve på nært hold i 2019, havde en længde på mere end seks meter og var knap 2,5 meter høj. Hajens kampvægt anslås til at være 2,5 tons, hvilket svarer til cirka 37 voksne kvinders vægt.

Til sammenligning måler en gennemsnitlig hvidhaj tre til fire meter og vejer mellem 680-1100 kg. Den store hvidhaj var altså dobbelt så tung som en gennemsnitlig hvidhaj.

Det fik dykkerne til at antage, at det var den famøse hvidhaj Deep Blue, de havde svømmet med. Deep Blue blev filmet første gang i 2014 og blev dengang kendt for at være verdens største dokumenterede hvidhaj.

Efterfølgende har der dog hersket tvivl om, hvorvidt det var Deep Blue eller en anden og ligeså stor hvidhaj kaldet Haole Girl, som dykkerne havde set ud for Oahu.

Uanset hvilken hvidhaj, der er tale om, er der dog ingen tvivl om, at den dokumenterede hvidhaj var en af verdens største hvidhajer.