Shutterstock

Forskere afslører: Hvidhajen har en overraskende diæt

Havets hersker har et andet jagtmønster, end forskerne hidtil troede. Det er konklusionen i en ny undersøgelse, hvor australske forskere har analyseret maveindholdet fra en gruppe hvidhajer og opdaget, at gyser-klichéen om en stor hajfinne, der lurer i havoverfladen, er langt fra virkeligheden.

En stor hajfinne, der sigsagger mellem bølgerne kan formentlig jage en skræk i livet på de fleste.

Men skrækbilledet er i virkeligheden helt forkert. Det er i hvert fald konklusionen i en ny undersøgelse, hvor forskere fra University of Sydney har undersøgt maveindholdet på 40 unge hvidhajer.

Og de detaljerede analyser afslører en ny, overraskende opdagelse: Hvidhajen jager og finder langt mere af sin føde nede på havbunden, end forskerne tidligere mente:

“Stereotypen med en finne, der ligger i havoverfladen, når hvidhajen jager, er formentlig et ret upræcist billede,” lyder det fra forskningsleder Richard Grainger fra University of Sydney i en pressemeddelelse.

En stor del af maveindholdet fra de 40 unge hvidhajer var fisk fra den nederste del af havet. Her ses forskningsleder Richard Grainger i gang med sin undersøgelse.

© University of Sydney

Havets dræber lusker i havbunden

Forskerne analyserede fordøjede måltider fra 40 unge hvidhajer af arten Carcharodon carcharias.

Og her opdagede forskerne, at hajernes måltider gennemsnitligt består af:

  • 32 procent fisk fra midten af havet, som bl.a. den østautralske laks.
  • 17,4 procent fisk fra bunden af havet, som fx de såkaldte stjernekikkere.
  • 14,9 procent rokker - som også lurer omkring havbunden.
  • 5 procent såkaldte revfisk.

Resten af maveindholdet var en blanding af blæksprutter, andre hajer og uidentificerbare fisk. Fundet indikerer, ifølge forskerne bag undersøgelsen, at hvidhajen må bruge en stor del af sin tid på at jage føde lige over havbunden. Også langt mere, end forskerne tidligere troede.

Samtidig afslørede analysen, at de største af hajerne har en tendens til at indtage mere fedt - formentlig for at samle nok energi til deres lange rejser.

GENOPLEV BILLEDERNE: Dykker støder på gigantisk hvidhaj

Én af verdens største hvidhajer dukkede i begyndelsen af 2018 pludselig frem fra dybet ud for Hawaii og tilbragte en dag sammen med et hold snorkeldykkere.

Genoplev de fantastiske billeder af den seks meter lange og 2,5 tons tunge hvidhaj Haole Girl ud for øen Oahu.

Hvidhajen blev formentlig lokket til som følge af et gigantisk hvalkadaver i området.

@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com

Hajens omfangsrige mund imponerede dykkerne med en bredde på en meter.

@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com

Dykkerholdet, One Ocean Diving, består af 16 medlemmer, og arbejder i en by kaldet Haleiwa på Hawaii.

@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com

Megahajens bug virker udspilet, og forskerne håber, hun er gravid. Hvidhajen betegnes som en sårbar dyreart af Verdensnaturfonden.

@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com

En hvidhaj spiser hovedsageligt tun, rokker, fugle, skildpadder, sæler og søløver.

@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com

Haloe Girl svømmede væk eskorteret af to delfiner, der dansede omkring hende.

CamGrantPhotography/OneOceanDiving.com

Skal redde kongen af havet

Den detaljerede undersøgelse er den første, der er foretaget af maveindholdet fra hvidhajer ud for den australske østkyst.

Og selvom forskerne understreger, at der er brug for yderligere undersøgelser for at klarlægge den tonstunge bruskfisks færden, mener de, at opdagelsen er et vigtigt skridt i retning af at forstå og beskytte en af kongerne af havets fødekæde.

"Ved at forstå det kryptiske rovdyrs bevægelsesmønstre og fødeindtag, kan vi også bedre forstå, hvordan vi kan undgå konflikter mellem mennesker og hvidhajer og dermed også beskytte dem," lyder det fra forskningsleder Richard Grainger.