Forskere opdager ny art af forhistorisk monsterhaj

Den mareridtsfremkaldende fortidshaj megalodon havde en hidtil ukendt fætter. Det er konklusionen fra et internationalt forskerhold efter fundet af flere store tænder forskellige steder i verden.

Megalodon top

Fortidshajen megalodon, den største haj, der nogensinde har eksisteret på Jorden, bruges ofte som det ultimative billede på skræk og rædsel.

Og nu har et internationalt forskerhold fra blandt andet DePaul University i Chicago netop opdaget en hidtil ukendt forhistorisk slægtning til den berygtede dræbermaskine takket være dele fra et imponerende tandsæt.

Tænder fundet flere steder

De forhistoriske tænder er fundet i Californien, North Carolina, Peru og Japan. Foto: Kenshu Shimada.

Tænderne er fundet fire forskellige steder i verden og tilhørte ifølge forskerne en fortidshaj med navnet Megalolamna paradoxodon.

Den største af tænderne måler 4,5 centimeter i længden, hvilket får forskerne til at kalkulere selve hajens størrelse til mellem 3,7 og 7,2 meter.

Få meget mere at vide om hajer i Danmark her.

Designet til at dræbe

Video

Få 10 hurtige facts om megalodon.

Og selvom der er lang vej op til den berygtede megalodon, som efter sigende mønstrede en kampvægt, der svarede til 18 fuldvoksne hanelefanter, var der ifølge forskerne stadig god grund til at svømme en stor bue udenom M. paradoxodon, da den beboede verdenshavene for omkring 20 millioner år siden.

I det videnskabelige tidsskrift Historical Biology beskriver de, hvordan hajens forreste tænder var perfekt designet til at flænse byttet, mens de bagerste tænder stod for at skære kødet.

Ifølge forskerne var livretten mellemstore fisk og andre hajer.