Haj hvidhaj alt om hajer

Hajer fra A-Z: Bliv klogere på verdens mange hajarter

De fleste af os kan hurtigt nævne navnet på et par hajarter. Typisk vil det være hajer som hvidhaj, hammerhaj og hvalhaj. Men der findes masser af andre fascinerende hajer. Tag med i dybet og mød fx citronhaj, ballonhaj og kravehaj.

21. august 2018 af Anne Lykke og Babak Arvanaghi

Fra hvidhaj til hvalhaj: Guide til kendte og mindre kendte hajarter

Hvad er verdens farligste haj? Hvilken er verdens største haj? Og er en citronhaj faktisk gul?

Hajer er fascinerende, og verdenshavene indeholder over 500 forskellige arter af hajer. Kun en brøkdel af dem er farlige for mennesker, og en del af dem er så sjældne, at de ikke har et dansk navn.

I det følgende kan du læse om en stribe mere eller mindre kendte hajer.

Hvidhaj: Den hvide haj slår flest ihjel

Helt i toppen af fødekæden holder den store hvidhaj til. Med god grund er den frygtet af mennesker. En fuldvoksen hvidhaj er omkring seks meter lang og har et gab på en meter, som er fyldt med savtakkede sylespidse tænder.

Hvidhaj. Når hvidhajens drabelige tænder brækker af, vokser der nye frem. I løbet af sin levetid kan hvidhajen derfor have flere tusinde tænder.

Den store hvidhaj har mange menneskeliv på samvittigheden, men faktisk er den ikke synderligt glad for at spise os. Når mennesker bliver angrebet af en hvidhaj, er det ofte fordi, hajen har taget fejl af os og en sæl.

Den store hvidhaj lever i de fleste farvande, der ikke er for kolde og vil helst have temperaturer over 12 grader. Men en gang imellem kan en hvidhaj godt forvilde sig nordpå til køligere farvande.

Hvalhaj: Verdens største haj

Verdens største haj er også verdens største fisk og er generelt en rolig kæmpe. Hvalhajen lever af plankton og småfisk, som den filtrerer gennem sin enorme mund. En hvalhaj kan blive 14 meter lang og veje op mod 30 ton. De lever i tropisk farvand og kan blive 70 år gamle.

Hvalhaj. Den blide kæmpe

På grund af dens rolige sind er det blevet en turistattraktion at dykke med verdens største haj. Der bliver arrangeret ture, hvor det er muligt at hægte sig på en svømmende hvalhaj, og blive trukket af den enorme haj. Den praksis bliver dog frarådet af hajforskere, der mener, at hvalhajerne lider skade under den slags forhold.


Hammerhaj: Haj har øjnene på siden af hovedet

Egentlig er der ikke en hajart, der hedder hammerhaj. Hammerhaj er en familie af hajer, og der findes ni forskellige arter af dem.

De mindste hammerhajer er mindre end en meter lange, når de er fuldvoksne, mens de største - den store hammerhaj - bliver omkring seks meter lange og kan være farlige for mennesker.

Hammerhajens sære hovedform var indtil for nylig en gåde.

Det har været en gåde, hvorfor hammerhajer ser ud, som de gør. Men det har vist sig, at de udstående øjne giver dem et bedre udsyn, så de kan se i alle retninger. Hammerhajen har også en øget elektromotorisk sans grundet det bredde, tynde snudeskaft. Den eletromotoriske sans gør dyret i stand til at fornemme bevægelser fra byttedyr.

Tyrehaj: Lille, overset og angrebslysten haj

Sammen med hvidhaj og tigerhaj er tyrehajen en af de tre hajarter, der oftest begår hajangreb på mennesker. Tyrehajen bliver op til 2,5 meter, og er tæt bygget, nærmest tyk. Den er en af få hajer, der både kan leve i salt- og ferskvand.

Tyrehajen lever også typisk på lavt vand, og derfor kommer den hyppigt i kontakt med mennesker.

På internettet er der historier om, at tyrehajen er det dyr i verden, der producerer mest testosteron, og derfor er tyrehaj en yndet spise for bodybuildere. Historien er dog en skrøne, der stammer fra computerspillet GTA, hvor en figur hævder, at hans muskler er vokset, efter at han har taget testosteron fra en tyrehaj.

Tigerhaj dræber næstflest

En tigerhaj kan blive op til 4,5 meter og er den femtestørste hajart. Hajen har et mønster på skindet, som minder om en tigers striber – deraf navnet tigerhaj.

Tigerhaj har i alt dræbt 28 mennesker gennem årene, hvilket gør den til verdens næstfarligste haj - kun overgået af hvidhajen.

Tigerhaj. Det tigerstribede mønster er tydeligst på de unge hajer og blegner med alderen.

For den indfødte befolkning på Hawaii bliver en tigerhaj opfattet som hellig. De tillægges særlige evner, som fx et fantastisk, magisk syn. Troen bunder måske i, at en tigerhaj primært jager om natten.

Sildehaj: Nordens truede rovfisk

Sildehaj lever i koldere vande, fx i Vesterhavet i Danmark og svømmer ofte ind i bælterne og hele vejen over til Østersøen.

En sildehaj ser bidsk ud og kan blive op til 3,5 meter lang, men er ikke farlig for mennesker. Sildehajen lever af småfisk som sild og makrel, de er truet af udryddelse og er derfor fredet i hele EU.

Sildehajen er en af de 26 registrerede hajer i Danmark.

Citronhaj. Et gult og yndet trofæ for lystfiskere.


Citronhaj – den mest undersøgte haj

Med sin gullige farve er citronhajen eminent til at kamuflere sig på de tropiske sandbunde. Den gullige haj kan blive lidt over 3 meter og lever primært i Caribien.

Citronhajerne er en af de hajarter, vi ved allermest om. Det skyldes en amerikansk hajforsker, der har nærstuderet fisken siden midten af 1960’erne.

Citronhajens kød bliver anset for en delikatesse i mange kulturer, og dens skind bliver brugt til læder. Derfor er det en fisk, som mange lystfiskere håber at få på krogen.

Ballonhaj: Lille og oppustet haj

Med sin mønstrede krop og sit meget ’milde’ udseende ligner ballonhajen ikke umiddelbart det syn, der oftest forbindes med hajer. Den tilhører gruppen af kattehajer, som befinder sig bedst på havbunden.

En ballonhaj kan blive op til en meter lang og lever langs den amerikanske Stillehavskyst.

En ballonhaj har mange fjender, og blandt andet sæler og større hajer vil gerne spise ballonhajen. For at beskytte sig mod sine fjender gemmer hajen sig under klipper, tager sin hale i munden og puster sig op til dobbelt størrelse. På den måde er den svær at hive ud, og den særegne teknik har givet den sit navn.

Ballonhaj. Ikke nogen skønhed - men til gengæld har den et effektivt forsvarssystem.

Kravehaj: Åle-lignende haj lever i dybet

Kravehaj er en ålelignende haj, der befinder sig bedst på meget dybt vand. Når mennesker ser den, er det derfor oftest i død tilstand, efter den er skyllet op på stranden. Kun få gange er en kravehaj gået i fiskernes net.

Af samme grund er hajen ikke farlig for mennesker med undtagelse af de forskere, der under en obduktion skærer sig på dens sylespidse, nålelignende tænder.

Få mange flere nyheder fra naturens fantastiske verden i Illustreret Videnskabs nyhedsbrev.

5 hurtige om hajer

Er hajer fisk?

Ja, alle hajer er fisk, fordi de ånder med vand gennem gæller.

Er hajer farlige?

Ja, de kan være farlige, fordi de kan forveksle mennesker med byttedyr. Men årligt angriber hajer omkring 75 mennesker, hvoraf cirka 5-10 ender med et dødsfald.

Hvor lange kan hajer blive?

Hvalhaj er verdens længste haj og kan blive op til 14 meter lang.

Hvad er verdens største haj?

Hvalhaj er også verdens største haj og den kan veje op mod 30 tons.

Hvor mange tænder har en hvidhaj?

En hvidhaj har cirka 50 tænder fordelt på flere rækker. Men brækker en tand af, kan den erstattes af en ny tand. Hvidhaj kan altså have flere tusinde tænder i løbet af sin levetid.

Har du mod på flere dyr? I hvert nummer af Illustreret Videnskab kan du drage med til dyrenes forunderlige rige og opleve, hvorfor dyrenes parring er livsfarlig, hvordan de kommunikerer med hinanden, og hvilke dyr, der har tilpasset sig bedst. Tegn et abonnement nu, så kvitterer vi med dyrisk godt tilbud:

  • To numre af Illustreret Videnskab.

  • En måneds fri adgang til et væld af e-magasiner som National Geographic, Bo Bedre og Historie.

  • En bluetooth-højttaler fra Sonitum.

For kun 79 kroner – du sparer 407 kroner. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.