Shutterstock
Hajarter

Hajarter fra A-Z: Bliv klogere på verdens mange hajarter

De fleste af os kan hurtigt nævne navnet på et par hajarter. Typisk vil det være hajer som hvidhaj, hammerhaj og hvalhaj. Men der findes masser af andre fascinerende hajarter.

Fra hvidhaj til hvalhaj: Guide til kendte og mindre kendte hajarter

Hvilken hajart er er verdens farligste? Hvilken er verdens største haj? Og er en citronhaj faktisk gul?

Hajer er fascinerende, og verdenshavene indeholder over 500 forskellige hajarter. Kun en brøkdel af dem er farlige for mennesker, og en del af dem er så sjældne, at de ikke har et dansk navn.

I det følgende kan du læse om en stribe mere eller mindre kendte hajarter.

Hvidhaj: Den hvide haj slår flest ihjel

Hajart: hvidhaj

Når hvidhajens drabelige tænder brækker af, vokser der nye frem. I løbet af sin levetid kan hvidhajen derfor have flere tusinde tænder

© Shutterstock

Helt i toppen af fødekæden holder den store hvidhaj til. Den er med god grund en frygtet hajart. En fuldvoksen hvidhaj er omkring seks meter lang og har et gab på en meter, som er fyldt med savtakkede sylespidse tænder.

Den store hvidhaj har mange menneskeliv på samvittigheden, men faktisk er den ikke synderligt glad for at spise os. Når mennesker bliver angrebet af en hvidhaj, er det ofte fordi, hajen har taget fejl af os og en sæl.

Den store hvidhaj lever i de fleste farvande, der ikke er for kolde og vil helst have temperaturer over 12 grader. Men en gang imellem kan en hvidhaj godt forvilde sig nordpå til køligere farvande.

Video: Se den enorme hvidhaj, Deep Blue

6 meter. Så lang var den hvidhaj, et hold dykkere mødte ved Hawaii i 2019. Med sin imponerende længde og en kampvægt på cirka 2,5 tons er hajen, der kaldes Deep Blue, en af de største hvidhajer, forskere nogensinde har set.

Hvalhaj: Verdens største haj

Hajart: hvalhaj

Hvalhajen er den største hajart og havets blide kæmpe.

© Shutterstock

Verdens største nulevende haj er også verdens største fisk og er generelt en rolig kæmpe. Hvalhajen lever af plankton og småfisk, som den filtrerer gennem sin enorme mund. En hvalhaj kan blive 14 meter lang og veje op mod 30 ton. De lever i tropisk farvand og kan blive 70 år gamle.

På grund af dens rolige sind er det blevet en turistattraktion at dykke med verdens største hajart. Der bliver arrangeret ture, hvor det er muligt at hægte sig på en svømmende hvalhaj, og blive trukket af den enorme haj.

Den praksis bliver dog frarådet af hajforskere, der mener, at hvalhajerne lider skade under den slags forhold.

Hammerhaj: Haj har øjnene på siden af hovedet

Hajart: Sphyrna mokarran

Hammerhajens sære hovedform var indtil for nylig en gåde.

© Shutterstock

Egentlig er der ikke en hajart, der hedder hammerhaj. Hammerhaj er en familie af hajer, og der findes ni forskellige arter af dem.

De mindste hammerhajer er mindre end en meter lange, når de er fuldvoksne, mens de største - den store hammerhaj - bliver omkring seks meter lange og kan være farlig for mennesker.

Det har været en gåde, hvorfor hammerhajer ser ud, som de gør. Men det har vist sig, at de udstående øjne giver dem et bedre udsyn, så de kan se i alle retninger.

Hammerhajen har også en øget elektromotorisk sans grundet det bredde, tynde snudeskaft. Den elektromotoriske sans gør hajen i stand til at fornemme bevægelser fra byttedyr.

Tyrehaj: Lille, overset og angrebslysten haj

Hajart - tyrehaj

Tyrehajen er en kompakt haj. Men lad dig ikke narre af dens buttede krop - tyrehajen er en af tre hajarter, der oftest angriber mennesker.

© Shutterstock

Sammen med hvidhaj og tigerhaj er tyrehajen en af de tre hajarter, der oftest angriber mennesker. Tyrehajen bliver op til 2,5 meter, og er tæt bygget, nærmest tyk. Den er en af få hajarter, der både kan leve i salt- og ferskvand.

Tyrehajen lever også typisk på lavt vand, og derfor kommer den hyppigt i kontakt med mennesker.

På internettet er der historier om, at tyrehajen er det dyr i verden, der producerer mest testosteron, og derfor er tyrehaj en yndet spise for bodybuildere. Historien er dog en skrøne, der stammer fra computerspillet GTA, hvor en figur hævder, at hans muskler er vokset, efter at han har taget testosteron fra en tyrehaj.

Tigerhaj dræber næstflest mennesker

Hajart: tigerhaj

Tigerhajens stribede mønster er tydeligst på de unge hajer og blegner med alderen.

© Shutterstock

En tigerhaj kan blive op til 4,5 meter og er den femtestørste hajart. Hajen har et mønster på skindet, som minder om en tigers striber – deraf navnet tigerhaj.

Tigerhaj har i alt dræbt 28 mennesker gennem årene, hvilket gør den til verdens næstfarligste haj - kun overgået af hvidhajen.

For den indfødte befolkning på Hawaii bliver en tigerhaj opfattet som hellig. Hajarten tillægges særlige evner, som fx et fantastisk, magisk syn.

Troen bunder måske i, at en tigerhaj primært jager om natten.

Sildehaj: Nordens truede rovfisk

Sildehaj lever i koldere vande, fx i Vesterhavet i Danmark og svømmer ofte ind i bælterne og hele vejen over til Østersøen.

En sildehaj ser bidsk ud og kan blive op til 3,5 meter lang, men er ikke farlig for mennesker. Sildehajen lever af småfisk som sild og makrel, de er truet af udryddelse og er derfor fredet i hele EU.

Sildehajen er en af de 26 registrerede hajer i Danmark.

Citronhaj – den mest undersøgte haj

Hajart: citronhaj

Den gullige citronhaj angriber sjældent mennesker.

© Shutterstock

Med sin gullige farve er citronhajen eminent til at kamuflere sig på de tropiske sandbunde. Den gullige haj kan blive lidt over tre meter og lever primært i Caribien.

Citronhajerne er en af de hajarter, vi ved allermest om. Det skyldes en amerikansk hajforsker, der har nærstuderet fisken siden midten af 1960’erne.

Citronhajens kød bliver anset for en delikatesse i mange kulturer, og dens skind bliver brugt til læder. Derfor er det en hajart, som mange lystfiskere håber at få på krogen.

Ballonhaj: Lille og oppustet haj

Med sin mønstrede krop og sit meget ’milde’ udseende ligner ballonhajen ikke umiddelbart det syn, der oftest forbindes med hajer. Den tilhører gruppen af kattehajer, som befinder sig bedst på havbunden.

En ballonhaj kan blive op til en meter lang og lever langs den amerikanske Stillehavskyst.

En ballonhaj har mange fjender, og blandt andet sæler og større hajer vil gerne spise ballonhajen. For at beskytte sig mod sine fjender gemmer hajen sig under klipper, tager sin hale i munden og puster sig op til dobbelt størrelse.

På den måde er den svær at hive ud, og den særegne teknik har givet den sit navn.

Kravehaj: Åle-lignende haj lever i dybet

Kravehajen er en af de mest bizarre hajarter i havet.

Kravehaj er en åle-lignende haj, der befinder sig bedst på meget dybt vand. Kravehajen er faktisk en af de ældste nulevende hajarter. Når mennesker ser den, er det derfor oftest i død tilstand, efter den er skyllet op på stranden. Kun få gange er en kravehaj gået i fiskernes net.

Af samme grund er hajen ikke farlig for mennesker med undtagelse af de forskere, der under en obduktion skærer sig på dens sylespidse, nålelignende tænder.

Seks fakta om hajer

Er hajer fisk?

Ja, alle hajer er fisk, fordi de ånder med vand gennem gæller.

Er hajer farlige?

Ja, de kan være farlige, fordi de kan forveksle mennesker med byttedyr. Men årligt angriber hajer gennemsnitligt 83 mennesker, hvoraf seks typisk ender med et dødsfald.

Hvor lange kan hajer blive?

Hvalhajen er verdens længste nulevende haj og kan blive op til 14 meter lang.

Hvad er verdens største haj?

Hvalhajen er også verdens største nulevende haj og den kan veje op mod 30 tons.

Hvor mange tænder har en hvidhaj?

En hvidhaj har cirka 50 tænder fordelt på flere rækker. Men brækker en tand af, kan den erstattes af en ny tand. Hvidhaj kan altså have flere tusinde tænder i løbet af sin levetid

Hvor mange hajarter er der?

Man kender til over 470 forskellige hajarter i dag. Det er svært at sige nøjagtigt hvor mange hajarter der helt præcist er i verdenen - forskerne opdager nemlig jævnligt nye.