Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jagende haj
Dyr - Hajer

Hajer jager med alle sanser

Hajer bruger alle deres sanser, når de jagter deres sagesløse bytte. Det løser gåden om, hvordan hajer lokaliserer og sniger sig ind på deres næste måltid.

Hajer har flere fintfølende sanser

Hajer er nogle frygtindgydende jægere, men hvordan de præcis bærer sig ad med at lokalisere og snige sig ind på byttet, har altid været en gåde.

Nu har forskere fra University of South Florida i USA gennem et seksårigt studie afluret rovdyrenes hemmelighed. Forskerne studerede tre arter, den sorttippede haj, hammerhajen og nursehajen, som var indfanget og placeret i hver sin tank.

Undersøgelserne afslørede, at dyrene bruger deres fintfølende sanser i et avanceret samspil hele vejen igennem jagtens forskellige stadier, og at teknikken grundlæggende er den samme uanset art.

Hajer jager videre trods blokerede sanser

På lang afstand benytter hajerne deres lugtesans. Når de er tættere på byttet, bruger de synssansen og sidelinjen, som er en slags følesans, der måler trykforandringer. I sidste etape af jagten bruger hajerne deres elektriske sans, så de kan angribe byttet præcist.

Læs om den danske rødhaj, der bruger sin elektriske sans.

Som led i studiet slukkede forskerne en eller flere af hajernes sanser ved for eksempel at dække deres snude med et isolerende materiale, så deres elektriske sans blev blokeret. Hajerne kunne i vidt omfang kompensere for den manglende sans ved at bruge en anden.

Hajer har næse for jagt

Den elektriske sans hos hajer sidder i snuden og gør dem i stand til at opfange selv ganske små bevægelser i havet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul