whale shark

Hvalhajens størrelse måles præcist med laserkamera

Forskere fra Australien har udviklet en ny metode til at måle den enorme hvalhaj.

30. maj 2011

Den gigantiske hvalhaj (Rhincodon typus) er den største af alle fisk. Med de gængse målemetoder har man anslået, at den kan blive op til 20 meter lang.

Men de metoder har været behæftet med en betydelig usikkerhed, da de bl.a. har bestået i, at erfarne forskere har vurderet størrelsen ud fra fotos eller ved at have dykket med hajerne.

Måleusikkerheden kan nu være en saga blot, idet forskere fra bl.a. University of Queensland i Australien har udviklet en ny metode til at måle længden på de enorme dyr. Metoden, der kaldes laser-fotogrammetri, består af et kamerasystem, hvor to grønne laserpegepinde er monteret med præcis 50 centimeters afstand på en metalskinne og med et undervandskamera imellem dem.

En dykker svømmer så hen i en afstand af ca. fem meter fra en frit svømmende hvalhaj og tager et foto af en del af hvalhajen, hvorpå der er afsat to grønne laserprikker.

Ved at tage mange overlappende fotos af hele hvalhajen ender man med en meget præcis måling af længden, idet de grønne prikker bruges som målestok.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.