Med sylespidse tænder og en kampvægt på godt to ton regerer hvidhajen verdenshavene fra sin plads på toppen af fødekæden.
Men ud for den sydafrikanske kyst har et nyt, stort rovdyr vippet hajen af tronen, og placeret sig selv helt i top: Spækhuggeren.
Mindst otte kadavere fra hvidhajer er siden maj 2017 skyllet i land på den sydafrikanske kyst – alle efter at have været i nærkontakt med den sort/hvide dræberhval.
Syv af hvidhajerne havde fået deres lever fjernet og nogle også hjertet. Og nu afslører en ny undersøgelse udgivet i juni 2022, at det formentlig er de samme to spækhuggere, der står bag de otte drab - og måske endda flere endnu, hvor kadaverne bare ikke er skyllet op på kysten.
Den nye undersøgelse bygger på data indsamlet fra 14 forskellige hvidhajer over fem og et halvt år. Og konklusionen polstrer teorien om, at spækhuggernes patruljering i området får hvidhajerne til at emigrere i længere tid.
"Vi ser ud til at være vidne til en storstilet undgåelsesstrategi, ligesom vi også ser det blandt vilde hunde i Serengeti i Tanzania, når der er løver i området. Des mere spækhuggerne er i området, des længere tid bliver hvidhajerne væk," lyder det fra Alison Towner, som er biolog med ekspertise i hvidhajer ved the Dyer Island Conservation Trust i en pressemeddelelse.