Shutterstock

Hvidhajen er skubbet af tronen – spækhuggeren er havets sande hersker

Ud for den sydafrikanske kyst angribes hvidhajer af spækhuggere. De store hvaler går målrettet efter hajernes energiholdige lever, og fjerner den med kirurgisk præcision. Det har fået hajerne til at flygte, når en spækhugger er i nærheden.

Med sylespidse tænder og en kampvægt på godt to ton regerer hvidhajen verdenshavene fra sin plads på toppen af fødekæden.

Men ud for den sydafrikanske kyst har et nyt, stort rovdyr vippet hajen af tronen, og placeret sig selv helt i top: Spækhuggeren.

Mindst otte kadavere fra hvidhajer er siden maj 2017 skyllet i land på den sydafrikanske kyst – alle efter at have været i nærkontakt med den sort/hvide dræberhval.

Syv af hvidhajerne havde fået deres lever fjernet og nogle også hjertet. Og nu afslører en ny undersøgelse udgivet i juni 2022, at det formentlig er de samme to spækhuggere, der står bag de otte drab - og måske endda flere endnu, hvor kadaverne bare ikke er skyllet op på kysten.

Den nye undersøgelse bygger på data indsamlet fra 14 forskellige hvidhajer over fem og et halvt år. Og konklusionen polstrer teorien om, at spækhuggernes patruljering i området får hvidhajerne til at emigrere i længere tid.

"Vi ser ud til at være vidne til en storstilet undgåelsesstrategi, ligesom vi også ser det blandt vilde hunde i Serengeti i Tanzania, når der er løver i området. Des mere spækhuggerne er i området, des længere tid bliver hvidhajerne væk," lyder det fra Alison Towner, som er biolog med ekspertise i hvidhajer ved the Dyer Island Conservation Trust i en pressemeddelelse.

Går efter leveren

Spækhuggerne angriber med kirurgisk præcision, og går målrettet efter hajernes lever. Resten af fiskens døde krop kasserer de.

Det skyldes, at hajens lever er særdeles næringsrig.

Haj vs Spækhugger

Fysisk er spækhuggeren hajen overlegen. Og derudover jager hvalerne i flok.

© The Guardian

I modsætning til andre fisk har hajer – og andre bruskfisk som fx rokker – ingen svømmeblære fyldt med luft til at regulere deres opdrift i vandet. I stedet har de en enorm lever, som er fuld af næringsrig olie.

Olie har en massefylde, som er lettere end vands, og leveren sørger for, at hajen ikke synker til bunds.

Lammer hajer

Leveren hos hvidhajer er så stor, at den udgør over fem procent af kroppens vægt. Den er spækket med vitaminer, og det har spækhuggerne opdaget.

Se spækhuggere angribe en tigerhaj i videoen:

Hvalerne torpederer hajen med deres snuder, og lammer byttet kortvarigt. Mens hajen er lam, bider hvalen hul ind til leveren, fjerner den og efterlader resten.

Spækhuggere i nærheden får hajer til at flygte

Med tiden har hajerne lært, at de skal frygte spækhuggerne.

Marinebiologer fra Monterey Bay Aquarium har fundet ud af, at når spækhuggere dukker op på hvidhajernes territorium, så fordufter hajerne på få sekunder.

Ved hjælp af gps-tagging af 165 hvidhajer og 27 års levesteds data fra både spækhuggere, hajer og sæler har de kunne følge dyrenes adfærd.

Deres data afslører, at HVER ENESTE GANG en spækhugger dukker op i hvidhajernes jagtområde, forsvinder hajerne med det samme og bliver væk op til et helt år.

Det er selvom spækhuggerne kun svømmer forbi i nogle få minutter.

Hvidhajerne svømmer ikke altid langt væk. Sommetider flygter de kun i sikker afstand, så de stadig er tæt på deres yndlings byttedyr søelefanterne, men nogle gange flygter de også ud til midten af stillehavet.

Den gode nyhed for byttedyrene er dog, at de søelefanter som lever i området, de får fred i helt år ad gangen.