Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvidhajen er skubbet af tronen – spækhuggeren er havets sande hersker

Som ulve i et kobbel angriber flokke af spækhuggere hvidhajer ud for den sydafrikanske kyst. De store hvaler går målrettet efter hajernes energiholdige lever, og fjerner den med kirurgisk præcision. Det har fået hajerne til at flygte, når en spækhugger er i nærheden.

Shutterstock

Med sylespidse tænder og en kampvægt på godt to ton regerer hvidhajen verdenshavene fra sin plads på toppen af fødekæden.

Men ud for den sydafrikanske kyst har et nyt, stort rovdyr vippet hajen af tronen, og placeret sig selv helt i top: Spækhuggeren.

Mindst fem kadavere fra hvidhajer er siden maj 2017 skyllet i land på den sydafrikanske kyst – alle efter at have været i nærkontakt med den sort/hvide dræberhval.

Går efter leveren

Spækhuggerne angriber med kirurgisk præcision, og går målrettet efter hajernes lever. Resten af fiskens døde krop kasserer de.

Det skyldes, at hajens lever er særdeles næringsrig.

Haj vs Spækhugger

Fysisk er spækhuggeren hajen overlegen. Og derudover jager hvalerne i flok.

© The Guardian

I modsætning til andre fisk har hajer – og andre bruskfisk som fx rokker – ingen svømmeblære fyldt med luft til at regulere deres opdrift i vandet. I stedet har de en enorm lever, som er fuld af næringsrig olie.

Olie har en massefylde, som er lettere end vands, og leveren sørger for, at hajen ikke synker til bunds.

Lammer hajer

Leveren hos hvidhajer er så stor, at den udgør over fem procent af kroppens vægt. Den er spækket med vitaminer, og det har spækhuggerne opdaget.

Se spækhuggere angribe en tigerhaj i videoen:

Hvalerne torpederer hajen med deres snuder, og lammer byttet kortvarigt. Mens hajen er lam, bider hvalen hul ind til leveren, fjerner den og efterlader resten.

Spækhuggere i nærheden får hajer til at flygte

Med tiden har hajerne lært, at de skal frygte spækhuggerne.

Marinebiologer fra Monterey Bay Aquarium har fundet ud af, at når spækhuggere dukker op på hvidhajernes territorium, så fordufter hajerne på få sekunder.

Ved hjælp af gps-tagging af 165 hvidhajer og 27 års levesteds data fra både spækhuggere, hajer og sæler har de kunne følge dyrenes adfærd.

Deres data afslører, at HVER ENESTE GANG en spækhugger dukker op i hvidhajernes jagtområde, forsvinder hajerne med det samme og bliver væk op til et helt år.

Det er selvom spækhuggerne kun svømmer forbi i nogle få minutter.

Hvidhajerne svømmer ikke altid langt væk. Sommetider flygter de kun i sikker afstand, så de stadig er tæt på deres yndlings byttedyr søelefanterne, men nogle gange flygter de også ud til midten af stillehavet.

Den gode nyhed for byttedyrene er dog, at de søelefanter som lever i området, de får fred i helt år ad gangen.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul