Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Hajer

Hvorfor har hammerhajen det specielle hoved?

Jeg har ofte undret mig over hammerhajens specielle hoved. Har de mærkelige udvækster et formål, eller var naturen bare i det muntre hjørne, da hajen blev skabt?

Også forskerne har undret sig over den bizarre, aflange hovedform, som har givet hammerhajen dens navn. Men nu mener to zoologer fra University of Hawaii, at de har fundet forklaringen. Det viser sig, at det T-formede hoved hjælper hajenmed at finde føde, men ikke på den måde, som forskerne troede. Zoologerne foranstaltede et forsøg, hvor de sammenlignede hammerhajer og revlehajer. Begge arter benytter sig af elektroreceptorer under jagten, når de skal opfange svage elektriske impulser fra byttedyr. Zoologerne spændte et netværk af wirer ud på bunden af et lavvandet bassin og skabte derved et elektrisk felt omkring forskellige former for snydebyttedyr. Det viste sig, at takket være det brede hoved var hammerhajerne i stand til at afsøge et dobbelt så stort område som revlehajerne. Hammerhajernes succes som jægere skyldtes altså ikke, at de fik øje på flere byttedyr, eller at hovedet gav plads til ekstra lange elektroreceptorer, som forskerne havde formodet på forhånd. Det var simpelt hen de vidt spredte receptorer, som gav dem en fordel. Samtidig viste det videoovervågede forsøg en anden fordel ved det specielle hoved: Hammerhajerne kunne vende på en tallerken og derved nemmere fange snydebyttet end revlehajerne, fordi de brugte hovedet som en ekstra finne.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul