Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Megalodon - verdens største haj

Megalodon - den største haj nogensinde

Megalodon er den største haj, der nogensinde har svømmet i verdenshavene. Den vejede det samme som 18 fuldvoksne hanelefanter og havde enorme savtakkede tænder placeret i fem rækker i hver sin kæbe. Så når en tand vred sig løs i kødet på et bytte, havde havets ultimative dræber altid flere, hvor de kom fra.

Shutterstock

Megalodon var havets rædsel

Et kæmpelokomotiv med en mund fuld af slagterknive, der patruljerede alle afkroge af verdenshavene i en evig jagt efter frisk kød.

Sådan kan man beskrive megalodon, den største haj, der har eksisteret på Jorden. Den enorme fortidshaj var nemlig op til 18 meter lang og kunne veje 50 tons - det samme som 18 fulvoksne hanelefanter.

Og for at fuldende den ultimative dræber havde megalodon også et gigantisk gab fyldt med hundredevis af tænder, der kunne flænse ethvert bytte.

Megalodon kæbe

Megalodons kæbe var flere meter bred og flere meter høj. Den største kæbe måler 2,7 meter i højden og 3,4 meter i bredden.

© Ethan Miller/Scanpix

Megalodon havde enorme tænder

Da hajer mest af alt består af nedbrydelig brusk, er det sparsomt, hvor mange velbevarede rester vi har af megalodon. Ryghvirvler og tænder er dog fundet i hele verden, og især tænderne er et vidnesbyrd om megalodons størrelse og diæt.

Megalodon havde omkring 276 tænder, der kunne måle op til 18 centimeter. De sad i fem rækker i både over- og underkæben, og megalodon havde derfor altid ekstra tænder klar, hvis nogle af dem skulle vriste sig løs i kampen med et bytte.

Megalodon tænder i rækker

Megalodon var en voldsom dræber og havde derfor hele fem rækker af tænder.

© Shutterstock

Megalodons tænder var også spidse og savtakkede og dermed perfekte til at flænse kød fra knogle. Det var dog ikke de store byttedyr, der endte i megalodons tre meter brede gab.

Ud fra tandmærker på fossiler har forskere kunnet udlede, at megalodon faktisk foretrak byttedyr, der var noget mindre end den selv - fx skildpadder, sæler og små bardehvaler.

De samme præferencer ses hos nutidens hvidhaj, der også helst jagter de mindre måltider.

Megalodon tand

Denne tand fra megalodon måler lidt over 15 centimeter og er altså ikke den største tand, der er fundet fra den store haj.

© Shutterstock

Men selvom byttet var småt, var mængden stor. Forskere mener nemlig, at megalodon spiste omkring 1100 kilo kød hver dag.

Og med en bidstyrke på op mod 18 tons, fem gange større end selveste T.Rex, hersker der ingen tvivl om, at megalodon kunne æde, hvad den ville - hvis den ville.

Megalodons udryddelse har været omdiskuteret

Megalodon herskede i verdenshavene for 20 millioner år siden, og indtil for nyligt var der bred enighed om, at fortishajen uddøde for omkring 2,6 millioner år siden.

I 2018 fandt forskere dog ud af, at megalodon nok nærmere mødte sin undergang en hel million år tidligere - altså for 3,6 millioner år siden. Det viste sig, at alle fossile rester, der var kategoriseret som yngre end 3,6 millioner år, enten var forkert dateret eller var fra helt andre arter.

Men hvorfor forsvandt megalodon overhovedet? Forskning har gennem tiden peget i forskellige retninger.

Supernova skabte massedød i havene

I flere år lød forklaringen, at megalodon sammen med mange andre forhistoriske havdyr døde i en masseudryddelse forårsaget af kræftfremkaldende kosmisk stråling fra en nærliggende supernova.

Denne begivenhed skete for omkring 2,6 millioner år siden og passer derfor ikke med den nyeste forskning om megalodons udryddelsestidspunkt.

Køligt hav og høj kropstemperatur

Senere undersøgelser har peget på, at faldende havtemperaturer kan have skubbet megalodon ud over kanten.

Ud fra kulstof- og oxygen-isotoper i megalodons tænder kunne forskere slå fast, at den enorme haj har haft en kropstemperatur på 35-40 grader celcius. Med så høj en kropstemperatur har megalodon foretrukket varmere temperaturer og haft et højt stofskifte, der har krævet regelmæssige måltider.

Og det blev problematisk, da klimaet i megalodons levetid begyndte at blive koldere.

Det betød nemlig, at megalodon måtte svømme mod varmere havområder, mens mange af dens foretrukne byttedyr blev, hvor de var og udviklede sig med kulden.

Mange små bardehvaler begyndte fx at vokse sig større, og et af megalodons yndlingsmåltider forsvandt derfor også stille og roligt fra de undersøiske jagtmarker.

Megalodon blev udkonkurreret af hvidhajen

Ifølge den nyeste forskning kan det dog meget vel være hvidhajen, der har givet kæmpehajen det endelige dødsstød.

Megalodon og den store hvide haj foretrak de samme byttedyr, og det har formentlig gjort dem til konkurrenter.

Den store hvidhaj Carcharodon carcharias menes at være opstået i Stillehavet for seks millioner år siden. To millioner år senere, altså for fire millioner år siden, begyndte den dog at sprede sig til andre verdenshave og dele territorium med megalodon.

Hvidhajens globale fremgang falder altså relativt tæt på megalodons udryddelse for 3,6 millioner år siden.

Forskere mener derfor, at den glubske hvidhaj kan have udkonkurreret megalodon, da den med sin mindre og mere adrætte størrelse formentlig har haft lettere ved at jage de mindre byttedyr, som begge hajer foretrak at æde.

megalodon slægtning - Megalolamna Paradoxodon

Forskere opdager megalodons fætter

I 2016 opdagede et internationalt forskningshold, at megalodon ikke var den eneste dræberhaj, der patruljerede de forhistoriske verdenshave. Ud fra tandsæt fundet i Nordamerika, Sydamerika og Asien fandt forskerne frem til Megalodons hidtil ukendte slægtning Megalolamna Paradoxodon.

Megalolamna var med sine tre til syv meter meget mindre end megalodon. Men størrelse betyder ikke alt.

For selvom megalolamnas største tænder også 'kun' målte 4,5 centimeter, så var de forreste tænder perfekt designet til at flænse byttet, mens de bagerste tænder stod for at skære kødet.

Forskellen på megalodon og den nulevende hvidhaj

Den nulevende hvidhaj tilhører Lamnidae-familien og slægten Carcharodon, hvillket forskere også tidligere troede var tilfældet med megalodon - deraf navnet Carcharodon megalodon, der blev og i nogen grad stadig bliver brugt om megalodon.

Den vurdering var dog primært bygget på overfladiske undersøgelser af de to hajers tandsæt, og forskere er i dag overvejende enig i, at megalodon faktisk hører til Otodontidae-familien og Carcharocles-slægten.

De to hajer har da også lidt forskelligt udseende. Sammenlignet med den store hvide haj mener forskere, at megalodon har haft en kortere næse, et fladere kæbeparti og nogle større brystfinner til at understøtte dens længde og vægt.

Den største synlige forskel på megalodon og hvidhajen er dog deres størrelse.

Hvor megalodon var mellem 10-18 meter lang og vejede 30-50 tons, er hvidhajen mellem 5-6 meter lang og kan veje op mod tre tons.

Forskellen på Megalodon og den store hvidhaj

På billedet ses størrelsesforskellen mellem megalodon og den største hvidhaj, der nogensinde er observeret. Megalodon er både illustreret i sin mindste størrelse på 10 meter og i dets rekordlængde på 18 meter. Det var generelt hunnerne, der nåede den enorme størrelse.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Begge hajer er kendetegnet ved karakteristiske savtakkede og spidse tænder.

Men mens megalodons tænder kunne måle op mod 18 centimeter, er de største tænder, der nogensinde er fundet hos den store hvide haj, 'kun' 7,6 centimeter.

Megalodon tand og tand fra en hvidhaj

Her sammenlignes en tand fra megalodon med en tand fra den store hvide haj.

© Shutterstock

Kan megalodon stadig være i live?

Megalodon har været centrum for meget interesse i populærkultur og spørgsmålet om, hvorvidt den enorme dræber stadig lurer er blevet rejst flere gange.

Forskere er dog enige i, at så stort et dyr ikke ville kunne eksistere, uden at vi vidste det.

For selvom langt størstedelen af verdenshavene endnu er uudforskede, så ville en dræber som megalodon efterlade sig spor, fx i form af enorme bidemærker på byttedyr og afrevne tænder af nyere dato.

Læs også:

Megalodon top
Hajer

Forskere opdager forhistorisk monsterhaj

2 minutter
Fisherman
Fisk

Bider fiskene bedre på i regnvejr?

3 minutter
Hajer

Gigantisk hvidhaj overrumpler målløst dykkerhold

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul