Shutterstock
Megalodon - verdens største haj

Megalodon jagtede store næser

Hvalkranier med voldsomme bidemærker afslører, at kaskelothvalen var et yndet måltid for havets helt store dræber.

En 18 meter lang og 50 tons tung kæmpe, der patruljerede selv de mørkeste afkroge af verdenshavene for millioner af år siden.

Fortidshajen megalodon er den største haj, der nogensinde har beboet kloden.

Og selvom forstenede knogler har gjort forskerne langt klogere på den forhistoriske kødæder, dukker nye detaljer stadig op.

Nu har et internationalt hold af forskere gennemgået bidemærker på en række syv millioner år gamle kranier fra uddøde hvaler og opdaget, at kæmpehajen havde en fedtet livret: kaskelothvalens næse.

Megalodon og menneske
© Oliver E. Demuth

Sådan så Megalodon ud

Verdens største næse flyder med olie

Kaskelothvalen er verdens største tandhval og er kendt for for sin gigantiske snude, der kan veje op mod 15 ton.

Den store næse består af et komplekst system af bindevæv, luftgange og muskler og ikke mindst 5000 liter såkaldt spermacetolie, som er afgørende for hvalens lydproduktion.

Og netop den næringsrige og fede olie, mener forskerne, har været en eftertragtet snack blandt fortidens hajer. Det afslører hvalkranierne, som alle har bidemærker fra forskellige hajarter, heriblandt hvidhajen og megalodon.

“Mange hajer brugte kaskelothvalerne som fedtdepot,” siger hovedforfatter til undersøgelsen palæontolog Aldo Benites-Palomino fra Universitetet i Zürich i Schweiz. “I et enkelt kranie kunne vi se mellem fem og seks hajarter, der alle havde bidt i det samme område, hvilket er vanvittigt,” lyder det til livescience.

Megalodon tænder i rækker

Megalodon var en voldsom dræber og havde hele fem rækker af tænder.

© Shutterstock

Kranierne i undersøgelsen er alle indsamlet i det sydlige Peru og stammer fra den sidste del af den såkaldte miocæn-tid, hvor kystområderne var samlingspunkt for et væld af havdyr.

I alt havde seks af kranierne bidemærker, og forskelle i biddenes størrelse og form gjorde det muligt at udpege gerningsmændene - heriblandt altså også den største haj, der nogensinde har eksisteret.