Hammerhaj var en brugde

Myte om dansk hammerhaj grundigt punkteret

I avisartikler, bøger og på internettet kan man læse om en hammerhaj, der i 1937 sensationelt forvildede sig ind i de danske farvande og havnede i et bundgarn ved Sjællands Odde. Problemet med historien er, at den ikke er sand.

9. februar 2015

Dansk hammerhaj var en brugde

Hammerhajen lever normalt i tropiske vande, og derfor var det noget af en sensation, da en fisker på Sjællands Odde d. 13. oktober 1937 hev en 4,5 meter lang hammerhaj op ved hjælp af sit bundgarn.

Hajen, som stadig var i live, var gigantisk i forhold til, hvad de lokale fiskere nogensinde før havde set, og hurtigt lød historien, at der var fanget en hammerhaj på Nordsjællands næse.

Lige siden er anekdoten blevet gentaget, så det i dag fremstår som en ubestridt sandhed. Men det er det ikke.

Hvis ikke hammerhaj - hvad så?

75 år efter gennemgik Zoologisk Museums videnskabelige medarbejder, Henrik Carl, i forbindelse med udarbejdelsen af det danske fiskeatlas, arkiverne på museet. I en brevsamling dukkede der et fotografi op, som afbillede den berømte hammerhaj.

Selvom billedet var taget fra en vanskelig vinkel, og hajen på tidspunktet for fotograferingen var halvrådden, var der dog ingen tvivl om, at hajen på billedet ikke var en hammerhaj, men derimod den fredelige brugde, der jævnligt lægger vejen forbi danske farvande.

Brugden var ukendt før 1940'erne

Hvordan kunne myten om hammerhajen opstå? Henrik Carls teori er, at fordi der i 1937 kun var registreret to fangster af brugden i Danmark, og det endda i Skagen, langt væk fra Sjællands Odde, kendte de lokale fiskere den slet ikke. Måske antog de Brugdens spidse næse for at være hammerhajens hovedforlængelse.

Fisken blev ikke bevaret og gemt, men smidt ud igen, da den begyndte at rådne. Derfor blev den aldrig undersøgt af en havbiolog, som formodentlig kunne have rettet fejltagelsen med det samme.

Billedet blev godt nok sendt til Zoologisk Museum, som bad om at få lov til at undersøge selve fisken, men da den var smidt ud, måtte den ansvarlige biolog stole på fiskernes beskrivelse.

Det var først i 1940'erne, at brugden blev en hyppig gæst i danske farvande, og formodentlig først da, at danske havbiologer blev fortrolige med dens karakteristika.

Video: Se en brugde (ikke en hammerhaj)

Her er en 4 meter lang brugde filmet ved Lofoten, Norge i 1990:

Vil du vide, hvilke hajer, der rent faktisk lever i danske farvande?

Læs vores artikel om hajer i Danmark.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.