Shutterstock

Omsorg for ungerne gav hvidhajen succes

For første gang har forskere fundet en forhistorisk børnehave, hvor hvidhajen opfostrede sine unger for millioner af år siden.

Den hvide haj er verdens største rovfisk og frygtindgydende for både byttedyr og de mennesker, der bader i dens leveområder.

Men som art er den sårbar. Hvis bestanden falder, tager det lang tid at genoprette den, fordi hunnen kun får ca. ti unger ad gangen, og fordi hunnerne i det nye kuld først bliver kønsmodne, når de er omkring 33 år.

Passer unger på lavt vand

Til gengæld passer moren godt på ungerne. De opfostres i en slags børnehaver på lavt vand, hvor de voksne hajer kan beskytte dem mod andre rovdyr.

Biologerne kender til flere børnehaver spredt ud over verdenskortet, men nu er det for første gang lykkedes at finde en, som er millioner af år gammel.

Fundet af to-fem millioner år gamle tænder ud for Coquimbo ved Chiles kyst viser, at hvidhajen har opfostret sine unger i dette område.

© Jaime Villafañia/Juergen Kriwet

Forskere fra University of Vienna i Østrig lokaliserede den ved at gennemgå fund af hajtænder ud for Sydamerikas kyst.

Tænder er de eneste spor

Hajen er en bruskfisk, så den efterlader ikke andre fossile spor end sine tænder. Men tændernes størrelse var nok til, at forskerne kunne fastslå, at der i et bestemt område kaldet Coquimbo ved Chiles kyst har været en hajbørnehave i perioden fra for fem til for to millioner år siden.

En fuldvoksen hvidhaj er frygtindgydende, men dens unger kan nemt ende som bytte for andre rovfisk.

© Shutterstock

I dette område fandt forskerne næsten udelukkende tænder fra meget små hvidhajer. Fundene andre steder viser, at hvidhajen har levet langs det meste af vestkysten, men her var der tale om teenagere eller voksne og kønsmodne individer.

Temperaturen er afgørende

Fundet af den forhistoriske børnehave viser, at hvidhajens specielle yngelpleje sandsynligvis har en stor del af æren for, at den har overlevet som art i mindst 16 millioner år.

© Shutterstock

3 facts om den hvide haj

Størrelse: Hos hvidhajen er det hunnen, som bliver størst, helt op til seks meter. Hannen bliver ca. fire meter.
Levetid: Hvidhajen kan blive over 70 år gammel. Det gør den til en af verdens længstlevende bruskfisk.
Udbredelse: Hajen lever overalt, hvor temperaturen er 12-24 °C. Den står bag flest hajangreb på mennesker.

Forskerne mener, at vandtemperaturen er afgørende for, hvor hajerne vælger at opfostre ungerne. Derfor er det vigtigt at sikre egnede steder til børnehaverne – også når havtemperaturen stiger som følge af drivhuseffekten.