Hvaler

hval

Hvalen er havets giganter

Verdens største hval er blåhvalen, der også rangerer som det næststørste dyr på kloden nogensinde. Blåhvalen er nemlig kun overgået af iktyosauren, der levede for 240 millioner år siden. Blandt blåhvaler er hunnen generelt større end hannen og kan blive op til 33-34 meter lang og veje op mod 180 tons. Der findes mange forskellige hvalarter, som hver især lever i forskellige dele af verden. I Norge kan du opleve spækhuggere i Lofoten, mens du på Island har stor chance for at opleve vågehvaler. I Danmark kan være heldig at se den lille hval marsvinet, og i de arktiske farvande kan du møde en hvidhval. Store hvaler som pukkelhvaler og blåhvaler kan du spotte i områder som Californien, Sydafrika og New Zealand.

Hvor mange slags hvaler findes der?

Hvalarter bliver delt op i de to kategorier - bardehvaler og tandhvaler. Der findes 11 hvalarter i kategorien bardehvaler, heriblandt blåhvaler og pukkelhvaler. Bardehvaler har ikke tænder, men derimod såkaldte barder, deraf navnet. Barderne består af hundredvis af parallelle hornplader og bruges til at filtrere småfisk og krebsdyr fra havvandet. I modsætning til gruppen af bardehvaler er der hele 70 hvalarter i kategorien tandhvaler, heriblandt narhvalen, kaskelothvalen og spækhuggere.

blåhval

©

Hvad spiser hvaler?

Der er stor forskel på, hvad de forskellige hvaler spiser. Bardehvaler spiser krill og små stimefisk, mens tandhvaler lever af større fisk og blæksprutter. Spækhuggere har en mere udvidet menu, som består af bl.a. sæler, hajer, søkøer og havfugle. Den største tandhval, kaskelothvalen, holder sig derimod til fisk og blæksprutter.

Spækhugger jager søløver

Spækhuggere spiser mange forskellige dyr - heriblandt søløver.

©
Side 1 / 2