Wikimedia Commons
Strandet kaskelothval.

150 kilo skrald fundet i hval

Verdenshavene er fulde af skrald. Senest er en kaskelothval i canadisk farvand død efter at have spist enorme mængder affald.

En kaskelothval led en langsom og smertefuld død langs Nova Scotias kyst i det østlige Canada efter at have indtaget mere end 150 kilo skrald.

Den knap 14 meter lange hanhval var skrantende og udmagret, da den strandede på en klippefyldt kyststrækning tæt på byen Judique i Cape Breton den 4. november.

Strandet kaskelothval.

Det var en kaskelothval som denne, der døde af sult ved Nova Scotia i Canada på grund af ophobning af skrald i fordøjelsessystemet. På billedet ses en anden kaskelothval, som er strandet ved Norfolk på den engelske østkyst.

© Wikimedia Commons

På trods af ihærdigt arbejde fra det lokale redningshold, stod hvalens liv ikke til at redde.

Foruroligende obduktion

Selvom det ikke er første gang, der bliver fundet affald i en afdød hval, så var det alligevel et voldsomt fund, canadierne gjorde sig, da de obducerede den strandede Kaskelothval.

“Først fandt vi nogle småting, men så fortsatte det bare. Det var forfærdeligt,” siger Tonya Wimmer fra den lokale havmiljø-organisation The Marine Animal Response Society.

Blandt tingene var blandt andet fiskenet, tovværk, handsker og plastikgenstande af forskellig art med en samlet vægt på alarmerende 150 kilo.

Udmagret og svækket

Kaskelothvaler spiser ved at åbne munden på vid gab og indtage alt, hvad der slipper ind. Metoden gør imidlertid hvalerne særligt udsatte for at indtage skrald, som flyder rundt i havet eller ligger på havets bund.

I dette tilfælde havde de enorme mængder skrald gjort det umuligt for hvalen at spise, hvorfor den endte med at dø af sult.

Det er dog langt fra et enestående tilfælde, at plastik havner i maven på hvaler.