Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4 nyheder om hvaler

Fossiler viser, at de første hvaler brugte hundesvømning til at bevæge sig over endda meget lange afstande – og så har økonomer regnet ud, hvor meget verdens største pattedyr, blåhvalen, er værd i kroner og øre.

Shutterstock

1. En stor hval er 13,6 mio. kroner værd

© Shutterstock

Økonomer fra International Monetary fund har nu bogstavelig talt sat pris på verdens største havpattedyr.

Det komplicerede regnestykke viser, at en stor hval i løbet af sin levetid genererer en værdi af 2 mio. dollars svarende til ca. 13,6 mio. kr.

I beregningerne indgår blandt andet hvalens værdi som mål for økoturisme og værdien i form af oplagring af CO2 i dens store krop.

2. Forfædre tabte gener i vandet

© Shutterstock

Da hvalernes forfædre udviklede sig til et liv i havet, mistede de mindst 85 gener.

Det viser dna-undersøgelser af bl.a. spækhuggere, som tyske forskere har foretaget.

Generne, som fx har reguleret spytproduktion og lungefunktion, har enten været ligegyldige eller direkte hæmmende i det nye miljø.

3. Hundesvømning gav succes

© Stocktrek/ImageSelect

Fossiler viser, at de første hvaler opstod i det nuværende Indien, og at de svømmede på samme måde, som firbenede landdyr gør i dag.

Et nyt fund af et 42 mio. år gammelt skelet i Senegal viser, at hundesvømningen bragte de tidlige hvaler hele vejen rundt om Afrika til Atlanterhavet.

4. Narhvalen er genetisk skrøbelig

© Eric Baccega/NaturePL

Dna-analyser foretaget af danske forskere viser, at bestanden af narhvaler har meget lille genetisk variation. Den er fx tre gange mindre end hos pandaen.

Genetisk variation er vigtig for, at en art kan overleve kriser, så forskerne er bekymrede for, hvordan narhvalen vil klare et varmere klima.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul