Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad bruger narhvalen sin stødtand til?

Er narhvalens imponerende stødtand et våben, eller har den en anden funktion?

Shutterstock

Stødtanden har længe været et evolutionært mysterium, og der har været mange teorier om dens funktion. Den nyeste forskning viser imidlertid, at stødtanden er et superfølsomt sanseorgan, der kan indsamle værdifulde informationer om forholdene i vandet. Forskere fra Harvard School of Dental Medicine i USA har undersøgt stødtænderne med et elektronmikroskop og opdaget, at de er spækket med omkring 10 millioner nervetråde, der går fra tandens indre og ud til overfladen. Takket være disse nerver kan narhvalen registrere selv bittesmå udsving i vandets temperatur, tryk og – vigtigst af alt – koncentrationen af partikler på forskellige dybder.

Netop evnen til at registrere partikler gør, at narhvalen kan fornemme saltindholdet i vandet, hvilket formentlig hjælper den til at overleve i det iskolde arktiske miljø. Desuden kan den lokalisere partikler, der er karakteristiske for de fisk, der udgør dens føde. Opdagelsen er måske også nøglen til et andet mysterium. Forskerne har længe vidst, at narhvalerne gnubber eller slår stødtænderne mod hinanden. Men hvor man hidtil har ment, at de fægtede for at afgøre stridigheder, foreslår Harvard-forskerne nu, at siden stødtanden er så følsom, er der måske tale om en ukendt form for kommunikation.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul